"Balkan Göçmeni Bir Çocuk: Mahmut Özay"



Kuşadası Mübadele Derneği'nin,  BİR KONU-BİR KONUK:KÜMESİ etkinliğinde, bu gün (28 Mayıs 2022) Emekli Öğretmen-Yazar -Şair Ahmet Zeki MUSLU, MAHMUT ÖZAY'ı anlattı.




Mahmut ÖZAY, 1908'de Kayalar'da doğmuş (bu günkü Yunanistan'da, Kozana'ya bağlı Ptolemaïs), Rumeli muhaciri kuşaklardan bir öğretmen olarak, Türkiye'nin değişik yörelerinde öğretmenlik yapmış ve Kuşadası'nda yaşamış ve öykü kitapları ile "iz" birakmış biridir (Ölümü Kuşadası 12 Ağustos 1980) Mahmut Özay'ın öyküleri "insan duyarlılığını yitirmemiş" bir kalemin ürünleridir.


1965 yılında Yorgo adlı eseriyle Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazanmış olan MAHMUT ÖZAY kimdir?


"Özay, 1909 ya da 1908 yılında Manastır'ın Kayalar Köyü'nde doğmuştur. Umurcaoğulları soyundan gelmektedir. Babası Hasan Efendi, annesi Naile Hanım'dır. Balkan Savaşları'nın etkisiyle Anadolu'ya göç ederler. Nazilli'ye yerleşirler, burada ilkokula başlar fakat I. Dünya Savaşı'yla birlikte Yunan işgali sonrası Nazilli'den ayrılırlar. İlkokulu bitirdikten sonra dayısının yanında çalışmaya başlar. 1923'te İzmir Erkek Öğretmen Mektebi'ne kaydolur. Liseden sonra çeşitli yerlerde toplamda otuz yedi yıl boyunca öğretmenlik yapar. 1938'de Naşide Hanım ile evlenir ve bu evlilikten üç çocuğu olur. Emeklilikten sonra Kuşadası'na yerleşir ve 12 Ağustos 1980'de burada vefat eder."

Bir süre Kuşadası'nda da öğretmenlik yapan Mahmut Özay'ın öğrencisi olan Zehra Pancar, aileyi tanıyan Füsun Özenç, yazarın ilçemizdeki son yıllarına tanıklık eden Ahmet Altunsoy'un katkıları etkinliğe zenginlik kattı.
Toplantıyı hazırlayıp yürüten küme temsilcimiz Zerrin Bağcivan ile bu günkü Konuğumuz Ahmet Zeki Muslu ve katılımcı dostlarımıza teşekkür eder, Mahmut Özay'in öykülerinin okunmasını dileriz.




Daha fazla fotoğraf ve video için tıklayınız: ETKİNLİK ALBÜMÜ


"Balkan Göçmeni Bir Çocuk: Mahmut Özay" "Balkan Göçmeni Bir Çocuk: Mahmut Özay" Reviewed by Mübadele Kusadasi on 19:23 Rating: 5

1 yorum:

  1. Mahmut Özay, anlatimlari oykuleri ile cumhuriyetin ilk yılları için çok çarpıcı bir belge niteliğindedir. Sanıyorum yüz yıldır yaşadığımiz tarihsel sürecin sorun ve sıkıntılarını bu öyküleri özenle okuyarak, tartışarak ve düşünerek kavrayıp çözebileceğiz. Ahmet hocamın emeğine sağlık. Öyküleri yazamasa bugüne aktaranlarada minettarim.sevgiler.saygilar.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.