Mübadil Hakkı ile ilgili bir karar

TBMM ARZUHAL ENCÜMENİ - Haftalık Karar Cetveli, Sayı: 1, Sayfa 15-16
























MÜBADİL HAKKI İLE İLGİLİ BİR KARAR

TBMM Arzuhal Encümeni'nin (Dilekçe Komisyonu) 26 Mayıs 1939 gün ve  233..sayılı kararında, Kuşadası Davutlar'dan, İskan Komisyonu'nca kendilerine tahsis edilen arazinin, terk edilmiş Rum emvali olmasından, iskan hakkı olan mübadillere verilmesine itiraz edilmesine karşılık verilen karar:

Karar No. 233 Karar tarihi 26 - V - 1939  Türkoğlu İbrahim ve arkadaşları

Kuşadası'nın Davudlar köyünde. Kuşadası - İzmir. İskân dairesi tarafından ve salâhiyetli komisyon kararı ile Borçlanma kanununa göre kendilerine tahsis edilen arazinin istirdad olunarak başkalarına verildiğinden şikâyet.


Vaktile iskân dairesi tarafından ve salâhiyetli komisyon kararı ile borçlanma kanunu hükümlerine tebean kendilerine tahsis olunan ve sekiz yıldır ekib biçtikleri arazinin istirdad olunarak başkalarına verildiğinden bahisle bu kanunsuz, haksız keyfî ve indî muamelenin sebebini soran Kuşadası'mn Davudlar köyünden Türkoğlu îbrahim ve arkadaşlarının arzuhalleri Encümenimize havale edilmekle iş Maliye vekâletinden sorulmuştu. 


Gelen cevabda : Rumlardan metruk emvali Türk mübadillerinin istihkakları bakivyesine karşılık tutan 1771 sayılı tasfiye kanununun meriyete girmesi üzerine, Kuşadasında Türkoğlu İbrahim ve üç arkadaşına 1928 yılında tahsis edilmiş bulunan ve fakat borçlanma kanunu hükümlerine göre ve borçlanma sureti ile uhdelerine temliki muamelesi henüz yapılmamış olan arazinin metruk rom emvalinden olduğu anlaşılmakla arzuhal sahihlerinden alınmasına karar verilmiş olduğu ve bu araziden bir kısmının peşin para ile satılmış ve bir kısmının da iskân hakkı olan mübadillere verilib tapuya tescilleri de yapılmış olduğu bildirilmekte ve 1771 sayılı kanun muvacehesinde başka suretle muamele ifasına imkân bulunamadığı ilâve edilmektedir. 


İş Sıhhat ve İçtimaî muavenet vekâletinden  davet edilen salâhiyettar memurunun da huzuru ile görüşülmüş ve yapılan muamelede 1771 sayılı kanun hükümlerine aykırı bir cihet görülememiş olduğundan keyfiyetin bu suretle arzuhal sahiblerine anlatılmasına karar verilmiştir. 

Mübadil Hakkı ile ilgili bir karar Mübadil Hakkı ile ilgili bir karar Reviewed by Mübadele Kusadasi on 22:36 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.