Mübadele Evi'nde Etkinlikler dolu dizgin..


Kuşadası Mübadele Evi'nde etkinlikler son hızla devam ediyor. 30 Kasım 2019 Cumartesi saat 15:00'de başlayacak etkinlik programında Kuşadası'nın geleneksel adak yemeği olan BOLAMA tanıtılacak ve tadılacak ve sporcu-bisikletçi Beden Eğitimi Öğretmeni Mustafa Aksoy'un "Hayal ve Gerçek" adlı sunumu var!. Mustafa Aksoy, 80 günde bisikletiyle Kırgızistan'a yolculuğunu ve Tanrı Dağı'na tırmanışını fotoğraf-slayt gösterisi eşliğinde anlatacak.

KUŞADASI'NIN YEMEĞİ: "BOLAMA"

Çoğunlukla dilek ve adak yemeği olarak bilinen BOLAMA, literatüre Kuşadası yerel yemeği olarak geçmiştir. 

Herhangi bir dilek ya da gerçekleşen sevindirici bir durum için Kuşadalı kadın,  bolama yemeği hazırlar.  Elbette önceden sokak-mahalle komşularına haber salar; özellikle çocukların gelmesini hedefleyerek "kaşığını al da gel" diye davet ederdi.

Başka yörelerde kapama-buğulama olarak geçen benzerleri arasından ayrılan BOLAMA şöyle hazırlanıyor:

10-12 kişilik Bolama için MALZEMELER:

  • 1 kg kuşbaaşı dana eti

  • 1 su bardağı nohut

  • Yarım kilogram arpacık soğanı

  • 1 çay bardağı sıvı yağ

  • Domates salçası

  • 3-4 diş sarımsak

  • Tuz, karabiber

  • 1 kaşık dolusu tereyağı

  • Domates, biber(yazın)

  • 6 su bardağı pirinç

  • 2 litre su

BOLAMA YAPILIŞI:

Akşamdan ıslatılmış nohut, et, arpacık soğanı, sarımsak, tuz, karabiber, salça, yağ arzuya göre kuşbaşı doğranmış domates, biber büyük derin bir kap içerisinde karıştırılır. 

Üzerine 2 çatal çapraz şeklinde konulup derin büyük bir tepsiye ters çevrilir. Dışında 2-3 parça et ve nohut bırakılır ki piştiği anlaşılsın. 

Dağılmaması için üzerine taş gibi bir ağırlık ve 2 litreye yakın su konulur. Orta hararetli ateşte yemeğin suyu azaldıkça sıcak su eklenerek pişirilir. Nohut ve et yumuşayınca pirinç eklenir ve ateş kısılır. Pilav piştikten sonra etin üzerindeki ağırlık alınır ve ortadaki derin kap alınır. 1 kaşık tereyağı yemeğin üzerine parçalar halinde konur ve ağzı kapalı olarak demlenmeye bırakılır.

Bu yemek eskiden, yanlarda kulpları olan bakırdan yapılmış etrafı siyah özel bolama tepsileri ile yapılırmış. 

Dibi tutmasın, hava alsın diye çatallar yerine kalın tahtalar kullanılırmış. Tereyağ da, kızdırılıp üzerine dökülürmüş. Bolama, dana eti yerine kuzu veya tavuk eti kullanılarak da hazırlanabiliyor.

MUSTAFA AKSOY'un SUNUMU: "HAYAL ve GERÇEK"

80 Günde bisikletiyle Kırgısiztan'a giden ve 7 bin metre yükseklikteki Tanrı Dağına tırmanarak bir hayalini gerçeğe dönüştüren, Mustafa Aksoy kendini şöyle tanımlıyor:

1995 yılında lisanslı olarak spor hayatıma başladım. Kuşadası Spor Futbol takımı hayatımın gidişini değiştiren ilk kulüptür. Aynı zamanda Yedi Eylül İlk Okulu’ nun  da temel oluştururken ki katkısını da yazmadan geçemeyeceğim. Sayısız öğretmen ve antrenörle çalışmış olsam da, ilk antrenör ve öğretmenlerimin ilgi alanımı yakalamış olmaları  kesinlikle hayatımı etkileyen bir dokunuş oldu.

1996 yılında, henüz Çakabey Orta Okulu’na giderken, beden eğitimi öğretmeni olmaya iç dünyamda karar vermiştim. Profesyonel futbolcu olmayı da hayal etmedi değilim. Gerçekten istediğim duygunun bir spor alanında “profesyonel olmak” olduğunu çok sonraları anlayabildim.

2001 yılında Kuşadası Endüstri Meslek Lisesinden mezun olduğumda aklımdaki tek fikri gerçekleştirmek için Edirne’ye Trakya Üniveristesinin Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nun sınavlarına girdim.

2002 yılında girdiğim Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümü hayatımın ikinci dönüm noktası oldu.

2006 yılında mezun olduğumda aynı zamanda Dağcılık Antrenörü de olmuştum.

Mübadele Evi'nde Etkinlikler dolu dizgin.. Mübadele Evi'nde Etkinlikler dolu dizgin.. Reviewed by Mübadele Kusadasi on 12:24 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.