"Midilli'den Anadolu'ya" - Nalan Gündebahar 16 Kasım'da konuğumuz


Mustafa Türkay KOMİLİ'nin anlatım ve aktarımını "Midilli'den Anadolu'ya" adıyla kitaplaştıran Nalan GÜNDEBAHAR, 16 Kasım 2019 Cumartesi, saat 15:00'de Kuşadası Mübadele Evi'ndeki, BİR KONU-BİR KONUK etkinlğimizin konuğu olacak.


MİDİLLİ’DEN ANADOLU’YA

Bir Konu-Bir Konuk KÜMESİ Adına -
Zerrin BAĞÇİVAN
Kuşadası Selanik Mübadilleri ve Rumeli Göçmenleri Derneğinin ayda bir gerçekleştirdiği ‘’Bir Konu Bir Konuk’’ etkinliğinin bu ayki konuğu Nalan Gündebahar . Kendisini seçmemizin nedenlerinden biri iyi bir iş adamı ve gerçek bir entelektüel olan Türkay Komili’nin biyografisi aracılığı ile Midilli’den Anadolu’ya göçen Komili Ailesinin hikayesini anlatması , diğeri de yazarın yaşam öyküsü.
Nalan Gündebahar ; henüz on dört yaşında bir ortaokul öğrencisi iken evlendirilen , iki çocuk sahibi olduktan sonra açık lise, üniversite ve yüksek lisans eğitimi alan bir Türk Dili Edebiyatı öğretmeni.Onun bu mücadelesi 25 Kasım Kadına Şiddet Gününü kapsayan bu ayın özelliği ile örtüşüyor.

Kitaba gelince ; akademik bir çalışma ciddiyeti ve yöntemiyle hazırlanıp akıcı bir dille , sürükleyici nir planla oluşturulmuş. Yazar, kitabının içeriğini şöyle dile getiriyor:
‘’Kültür, nesilden nesile aktarılan bir birikimdir; dil ve edebiyat ise bu kültürün en önemli taşıyıcılarındandır. Bizler de Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi alarak, kültürümüzü tanıtmak ve onu geleceğe taşımak gibi bir misyon üstlenmiş oluyoruz. Işte bu noktada hazırlamış olduğumuz bu kitap böyle bir misyona hizmet etmek amacındadır.
Biz, bireyi zaman veya mekandan ayrı tutamayız. Çalışmamızın çıkış noktası olan Türkay Bey, yaşadığı zamanın, bulunduğu mekanın farkındalığı içinde yaşamını sürdüren bir insandır. O, daha küçük bir çocukken yaşamını sürdüreceği şehri belirlemiş, yaşadığı şehrin kültürel, siyasal, sosyal değişimini çok iyi gözlemlemiştir.
Çok kültürlü, köklü bir ailede büyüyen Türkay Bey, sanatın birçok dalında kendini yetiştirmiş, eserler vermiş bir kültür insanıdır. Birçok gazetenin kültür sanat sayfasını hazırlayarak, insanların sanatsal faaliyetlerden haberdar olmasını sağlamıştır.
Çalışmamız sayesinde Midilli tarihi, kültürü, mübadele tarihi hakkında detaylı bir bilgiye sahip olduk. Türkay Bey'in dönemin gazete ve dergilerinde yayımlanan yazıları ile düşünce dünyasını yansıtan daha önce yayımlanmamış yazıları, onun yazı hayatı hakkında bize fikir vermiştir. Gerçekleştirilen kültür ve sanat aktivitelerini de yakından takip eden Türkay Bey, bizce, Midilli'den Anadolu'ya bir köprü görevi yapmaktadır. Zevkle okuyacağınız bu çalışma için bize hak vereceksiniz.’’
Gerçekten de kitapta geniş bir dönemin tarihi ; ülkemizin toplumsal, kültürel değişimleri ; Midilli, İzmir, Ayvalık , İstanbul ekseninde tüm Türkiye’yi kapsar biçimde hatta yurtdışından da örneklemelerle anlatılmaktadır.
Dernek üyelerimizin tat alacağı , verimli bir etkinlik olmasını dileriz.
Bir Konu Bir Konu Kümesi adına Zerrin Bağçivan.
"Midilli'den Anadolu'ya" - Nalan Gündebahar 16 Kasım'da konuğumuz "Midilli'den Anadolu'ya" - Nalan Gündebahar 16 Kasım'da konuğumuz Reviewed by Mübadele Kusadasi on 18:27 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.