KUŞADASI MÜBADELE EVİ'NDE GİRİT YEMEKLERİ TANITILDI

Kuşadası Mübadele Evi'nde her ay bir kez gerçekleştirilen  MÜBADİL MUTFAĞI etkinliğinde bu kez Girit yemekleri tanıtım-sunumu ve tadımı yapıldı.

Mübadil Mutfağı'nın, Haziran ayı etkinliğinde Giritli Çorbası olarak da bilinen Laduris ile salyangoz yahnisi: Hohlos'un tanıtımı ve sunumu yapıldı.

Kalabalık bir katılımın olduğu etkinliğin başlangıcında, Kuşadası Selanik Mübadilleri-Rumeli Göçmenleri Derneği Bşk. Ahmet Altunsoy yaptığı konuşmada "mübadil muhacir-göçmen kültürünün önemli bir parçasının mutfak-yemek kültürü olduğunu; aile büyüklerinin geldikleri yörelerin yemek-mutfak zenginliğini yerelle harmonize ederek yeni tadlar-yemekler yarattıklarını" söyledi. Dernek olarak, her ay yinelenen etkinliklerden biri olan Mübadil Mutfağı'nda, dernek üyelerinin gönüllü olarak hazırladıkları yemeklerin sunumunu ve tadımını yapılmasıyla bu tadların yeniden keşfedilmesine ve unutulmamasına yardımcı olduklarını aktardı.

Haziran ayı etkinliğinin, hazırlayıcıları ve sunumunda görev alan Arife AKKAN ile Fatma Tekşen SANLI dernek bşk. Ahmet Altunsoy'un anonsu ile sırasıyla mikrofona gelerek, katılımcılara hazırladıkları yemekleri anlattılar.

GİRİT ÇORBASI: "LADURİS"

Arife AKKAN, böylesi bir organizasyonda, "Mübadil Mutfağı" etkinliğinde yer almaktan son derece mutluluk duyduğunu belirterek başladığı sunumunda,  Laduris adıyla da bilinen Giritli Çorbası'nın nasıl yapıldığını anlattı. "Benim çorbam, Giritli çorbası. Annem tarafı Girit kökenlidir. Laduris bir tür peynir çorbasıdır. Tadım yaptığınızda göreceksiniz, onu ekmek zannedenler, tavuk zannedenler olacaktır. Hellim peynirini, erimeyen ve olduğu gibi kalan peyniri, yağda güzelca kavuruyoruz, tepsideki unda topak haline getiriyoruz. Ayrı kavuruyoruz. Sonra kavrulmamış olan peynirleri un buluşturuyoruz ve kaynatıyoruz. Güzel bir çorba oluyor! Kayınvalidemin dediği gibi, şifalar olsun!"

SALYANGOZ: "HOHLOS"

Fatma Tekşen SANLI hazırladığı salyangoz yahnisi "hohlos" ile  kalburbastı'yı anlattı. "Adalılar gavlangoz derler. Başta sunu belirtmek isterim. Aslında salyangoz çok temiz bir hayvan. Her gün yediğimiz tavuktan daha temiz. Kışın, taze bitki filizleri yer. Sıvısını yaza doğru yitirir ve kendini mühürler. Toplandıktan sonra, kabukları ve üzeri bayağı özenle temizlenir. Bizde çok sevilen, asla yabana götürülmeyen ve beğenilen bir yemektir. Kalburbastı tatlısını da geleneksel yöntemler ile yaparak, sizlere sunmaya çalıştım. Umarım beğenirsiniz. Yarasın!"

GÜNÜN BAŞKA BİR SÜRPRİZİ

Mübadil Mutfağı'nın 22 Haziran 2019, Cumartesi gerçekleştirilen sunum ve tadımının bir başka sürprizi de Aysel Candan'ın annnesinin vefatı yıldönümü dolayısıyla hazırladığı "tavuklu pilav" oldu. Aysel Hanımın annesi anısına dağıtılan tavuklu-pilav ile  Kuşadası Mübadele Evi'ndeki etkinliğe katılanlar sunum-tadım sonrasında "doyuma" varmış oldular. 





KUŞADASI MÜBADELE EVİ'NDE GİRİT YEMEKLERİ TANITILDI KUŞADASI MÜBADELE EVİ'NDE GİRİT YEMEKLERİ TANITILDI Reviewed by Mübadele Kusadasi on 11:16 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.