URLA GEZİSİ-Etem ORUÇ

URLA GEZİSİ-Etem ORUÇ



Sabahleyin evden çıktığımda hava hafif bulutlu, martılar çığlık çığlığa dönüyorlardı havada. İçimde geleceği çalılan çocukların acısıyla yollara düştüm. Gece uyumadığım için otobüse binince göz kapaklarım ağırlaştı.

Gözümü açtığımda Gümüldür mandalin bahçesinde buldum kendimi. Yeşilin her tonu sarmaş dolaş, sanki yemyeşil bir denizdesin. Seferihisar’a varınca Sığacaık’a dönüyoruz.

Gelin çarşafı gibi masmavi uzanmış denize bakarak, çaylarımızı yudumluyoruz. Serin bir melten okşarken saçlarımızı otobüse bünip Bademler Köyü kıyısından Urla’ya yöneliyoruz.

Yeşil, yeşil, yeşil, çam, çeviz, zeytin ağaçları koyun koyuna. Sevgili yönderimiz (rehber) Münire Kalkım hanım, güzel sesiyle gideceğimiz yerler hakkında bizleri bilgilendiriyor.

Saat 11’de Urla meydanında inip sanat sokağına yöneliyoruz. Her yer beyazlı morlu sıklamen çiçekleriyle dolu. Yerler tertemiz. İnsanlar güleç yüzlü ve yardımsever.




Yazar Necati Cumalı’nın evine yöneliyoruz. Restore edilmiş taş ev, çok güzel. İçi de çok güzel doldurulmuş. Eşyaları, kitapları, şiirleri, etkinlik resimleri çok güzel...

Necati Cumalı (13 Ocak 1921, Florina-10 Ocak 2001, İstanbul), Türk yazar, şair. Şiir, roman, hikâye, deneme, tiyatro, günce gibi pek çok edebi türde eser vermiş, çok yönlü bir yazardır. Cumhuriyet devri Türk edebiyatının tanınmış kişilerinden olan Cumalı, Yaşar Kemal'in ifadesiyle "Yaşlanmaz Şair Çocuk" olarak anılır. Susuz Yaz öyküsü de Bademler Köyünde filme çekilmiş.

Saat 12’de Urla’nın seçkin lokantası Beğendik Abi’deyiz. Yönderimiz o denli bilgili ve disiplinli ki zamanı çok güzel kullandırıyor. Yemekten sonra otobüsü binerek Arkas Sanat Müzesine gidiyoruz. Dünyanın en güzel müzelerinden biri.

İçi de çok güzel doldurulmuş. Arkas Sanat Merkezi, Urla şehrinde yer alan bir sanat müzesidir.. Kasım 2011'de açılan müzede, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas tarafından oluşturulan Arkas Koleksiyonu ile çeşitli başkaca eserler sergilenmektedir.

Müzeden çıkar çıkmaz deniz kenarına, 360 Derece Tarih Araştırmaları deniz müzesine geliyoruz. Güleç yüzlü tarihe sevalı Mualla ve Osman Erkut çifti karşılıyor. Erekleri, bilim, kültür ve çevre koruma bilinci alanında, ülkemize ve ülkemiz insanına maddi ve manevi katkıda bulunmak.

Bu amaç için 360 Derece A.G., tarih bilincini, insanımız ve insanlık için sürekli ayakta tutan projeler üretir ve bunları hayata geçirirler. 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği Kybele Gemisi, İzmir Büyükşehir Belediyesinin bu yıl 15. kez düzenlediği Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödüllerinde jüri özel ödülüne layık görüldü.

Foça Belediyesinin projenin başladığı ilk günlerden itibaren desteklediği 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği Kybele Gemisine önemli bir ödül geldi.

Gemi, İzmir Büyükşehir Belediyesinin bu yıl 15. kez düzenlediği Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödüllerinde jüri özel ödülüne layık görülmüş.

Denizcilik ile ilgili gizemli bilgilerle donandık. Hemen otubüslere binip Urla Bağ Yolu Şarap üretiminin olduğu yere yöneldik. Bağ bozomu asma yaprakları o deni kızarmış ki büyülü bir renk cünbüşü oluşmuş.

Şaraplardan tatdıktan sonra tesisi gezdiriyorlar. Şarabın oluşması hakkında bilgileniyoruz. Salkım salkım üzümlerin içinde gezinerek, o üzümün nasıl şaraba döndüğünü yerinde öğrenip, sonra da o şarabın tadına bakarak geçirmek ister misiniz?

O zaman Urla Bağ Yolu tam size göre. Roma İmparatorluğu zamanında Urla’nın şarabı o kadar meşhurmuş ki, kendi şarapları rekabet edemediği için Roma İmparatoru Domitianus Urla bağlarının yakılmasını emretmiş.

Neyse sonra şaraba kıyamayanlar imparatoru vazgeçirmeyi başarmışlar. Şimdi Urla’da yeniden şarapçılık ayağa kalkıyor.

Rehberimiz Münire Hanım, “ Güneş batımını yetişelim,” derken otobüse biniyoruz. Saat 19’a geliyor. Deniz kıyısında çaylarımızı yudumlarken güneşle deniz kucaklaşırken kızıla bürünüyor. İlk sevgililer denli utangaç.

Her son bir başlangıçtır diyerek otobüse binip dönerken, tatlı bir yogunlukla gülümsüyor insanlar. Mutluluk torbamıza bir taş daha atıyoruz.

Mübadele derneğine ve özverili rehberimiz Münire Hanıma teşekkürler. 4. 11. 2021
URLA GEZİSİ-Etem ORUÇ URLA GEZİSİ-Etem ORUÇ Reviewed by Mübadele Kusadasi on 21:03 Rating: 5

1 yorum:

  1. Kaleminize yüreğinize sağlık Etem bey.Geziyi çok güzel anlatmışsınız.Teşekkürler.
    Hüseyin Yılmaz

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.