LMV: Gargarada'ki müslüman mezarları korumaya alınsın"


Lozan Mübadilleri Vakfı (LMV), 1923 yılından önce Müslümanların yaşadığı Halkidiki’nin Gargara (Simandra) köyünde inşaat kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan mezarların korunmasını istedi.

Vakıf, Gargara’nın bağlı olduğu belediyeye, Yunanistan Tarihi Eserleri Koruma Kurulu’na ve T.C. Selanik Başkonsolosluğu’na bir yazı gönderdi. LMV Genel Sekreteri Sefer Güvenç imzasıyla ilgili yerlere gönderilen yazıda “Aile büyüklerimize ait mezarların yine aynı köyde başka bir yere nakledilmesini rica ediyoruz.” denildi.69 Mübadil/mübadele kuruluşunun da imza koyduğu “yazı”da şu görüşlere yer verildi: “


"...Nakil işleminin İslami usullere göre Müslüman bir din adamının gözetiminde ve mümkünse Hıristiyan Ortodoks bir din adamının da katılımıyla yapılması bizleri memnun edecektir. Nakil işleminin yapıldığı yere Simandra’da yaşamını yitiren aile büyüklerimizin anısına bir de mezar taşı dikilmesini rica ediyoruz. Yunanistan’da bunun örnekleri vardır. Edessa’nın Panagitsa (Oslov) ve Grebene’nin Subino (Kokinia) köyündeki örnekler yol gösterici olabilir. Aile büyüklerimiz o topraklarda yüz yıllarca yaşamışlar, 1923 yılında Lozan’da imzalanan zorunlu göç (mübadele) anlaşmasıyla doğdukları toprakları terk ederek Türkiye’ye göç etmişlerdir. Aile büyüklerimizin boşalttığı Gargara’ya yine mübadele anlaşması nedeniyle Kapadokya’nın Simandra köyünü terk etmek zorunda kalan komşularımız yerleştirilmiştir. Bu köyün eski ve yeni halkı bir süre aynı köyde yaşamı paylaşmışlardır. Her iki halkın kültürleri, gelenekleri ve acıları ortaktır. Aile büyüklerimizin terk ettikleri Gargara (Simandra) köyündeki yeni mekanlarında huzur içinde uyumalarını arzu ediyoruz. Adlarına dikilecek olan bir anıt taşın başta her iki yakanın mübadilleri olmak üzere iki halk arasındaki dostluğun pekişmesine hizmet edeceğine inanıyoruz.

HABER- İskender ÖZSOY (https://www.facebook.com/groups/58437386717/)

LMV'NİN YAZISI


Dear Sir/Madam,


 1923 yılı öncesi Müslümanların yaşadığı Gargara (Simandra)  köyünde kapalı spor salonu inşaatının kazı çalışmaları sırasında aile büyüklerimize ait mezarların ortaya çıktığını basından öğrenmiş bulunuyoruz.


Aile büyüklerimize ait olan mezarların yine aynı köy hudutları içinde başka bir yere nakledilmesini rica ediyoruz.  Nakil işleminin islami usullere göre Müslüman bir din adamının gözetiminde ve mümkünse Hıristiyan Ortodoks bir bir din adamının da katılımı ile bu nakil işleminin yapılması bizleri memnun edecektir.


Nakil işleminin yapıldığı yere Simandra’da yaşamını yitiren aile büyüklerimizin anısına bir de mezar taşı dikilmesini rica ediyoruz. Yunanistan’da bunun örnekleri vardır. Edessa’nın Panagitsa ve Grevena’nın Sumbino (Kokinia)  köyündeki örnekler yol gösterici olabilir. (Fotoğraflar ektedir.)


Aile büyüklerimiz o topraklarda yüz yıllarca yaşamlarını sürdürmüşler ve 1923’te Lozan’da imzalanan zorunlu göç (Mübadele) anlaşması ile doğdukları toprakları terk ederek Türkiye’ye göç etmişlerdir. Aile büyüklerimizin boşalttığı Gargara’ya yine mübadele anlaşması nedeniyle Kapadokya’nın Simandra köyünü terk etmek zorunda kalan komşularımız yerleştirilmiştir. Bu köyün eski ve yeni halkı bir süre aynı köyde yaşamı paylaşmışlardır. Her iki halkın kültürleri, gelenekleri ve acıları ortaktır.


Aile büyüklerimizin terk ettikleri Gargara (Simandra) köyündeki yeni mekanlarında huzur içinde uyumalarını arzu ediyoruz. Adlarına dikilecek olan bir anıt taşın başta her iki yakanın mübadilleri olmak üzere iki halk arasındaki dostluğun pekişmesine hizmet edeceğine inanıyoruz.


Saygılarımızla,

 69 Mübadil kuruluşu adına

Sefer Güvenç

Lozan Mübadilleri Vakfı

Genel Sekreteri


LOZAN MÜBADİLLERİ VAKFI

LMV: Gargarada'ki müslüman mezarları korumaya alınsın" LMV: Gargarada'ki müslüman mezarları korumaya alınsın" Reviewed by Mübadele Kusadasi on 11:12 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.