3 Kıta, 5 Şehir'den bir aile öyküsü

Zehra (Öcal) Pancar sunumu esnasında
Dernek Bşk. Ahmet Altunsoy'un açılış konuşması
AYDABİR Aile Öyküsü, Mayıs ayı etkinliği 04 Mayıs 2019 Cumartesi saat 15:00'de Kuşadası Mübadele Evi'nde yapıldı. 

Dernek Bşk. Ahmet Altunsoy, toplantının açılışında AYDABİR: Aile Öyküsü etkinliği hakkında kısa bilgi verdikten sonra,  sözü Mayıs ayı Aile Öyküsü anlatıcısı Zehra Pancar'a bıraktı.

Dernek üyemiz Zehra Pancar, Osmanlı döneminde, Drama'da başlayan ailesinin yaşam öyküsünü, ekrana yansıtılan aile fotoğrafları eşliğinde izleyicilere aktardı.

FİZAN'A SÜRGÜN EDİLEN DRAMA'LI HÜSEYİN HÜSNÜ (ÖCAL)


Drama'da doğan ve eğitimi sonrasında yine Drama'da görevli bir Osmanlı Subayı olan baba dedesi Hüseyin Hüsnü'nün, muhalif ve sözünü esirgemeyen tutumu nedeniyle Padişah Abdülhamid'in emriyle sürgüne gönderildiği Fizan'da (Libya) kurduğu yeni hayat; 1911'de babası İbrahim Hakkı'nın Fizan'da doğumu; aynı yıl Trablusgarp'a intikal eden Mustafa Kemal, Enver Bey ve diğer ittihatçı Osmanlı Subayları ile Libya'da İtalyan işgaline karşı direnişin örgütlenmesi ve Osmanlı-İtalyan Savaşı.. Uşi anlaşması ile Libya'nın İtalya'ya bırakılması ardından 1912'de yeniden Drama'ya dönüş.. Ardından Hekimhan'da (Malatya) görevlendirilme ve Ankara yılları.. Son olarak ailenin, Drama'dan mübadele ile gelenlerle 1924'de Kuşadası'na iskan edilmesi ve buluşması..

3 KITA 5 ŞEHİR'DE AKIP GİDEN BİR YAŞAM ÖYKÜSÜ

Osmanlı Dönemi'nde Selanik Vilayeti, Drama Livası merkezinde baba dedesi Hüseyin Hüsnü (Öcal) ile başlayan, muhalif bir Osmanlı Subayı olarak Osmanlı'nın Afrika'nın kuzeyindeki Libya Vilayetine, Fizan'a (Libya) sürgün edilişi; orada evlenmesiyle babası İbrahim Hakkı'nın (Öcal) 1911'de  Fizan'da doğumu ve Drama üzerinden Anadolu'ya Hekimhan'a ve Ankara'ya uzanan, ve Kuşadası'nda nihayetlenen 3 kıta 5 şehirde sürüp giden yaşam öyküsünü; Kuşadası'nda kardeşleri, çocukları ve torunları ile giderek büyüyüp, genişleyen soy ağacını akıcı bir dille aktaran  dernek üyemiz Zehra Pancar'ın sunumu-anlatımı ilgiyle izlendi. 
Zehra  Pancar torunu Zehra ile

Zaman zaman duygusal anların yaşandığı, Mayıs Ayı Aile Öyküsü sunumunda, Zehra (Öcal) Pancar anlatımını "Fizan'lı babaannesi Zehra'nın, kendinde yaşayan adının, yine kendi torunu Zehra ile "üç Zehra" olarak devam ettiğini" vurgulayarak bitirdi.





Toplantı sonrasında ikramlar

Dede memleketi Drama''da


AYDABİR-MAYIS 2019, Aile Öyküsü'nde Zehra (Öcal) Pancar'ın sunum videosu



3 Kıta, 5 Şehir'den bir aile öyküsü 3 Kıta, 5 Şehir'den bir aile öyküsü Reviewed by Mübadele Kusadasi on 00:04 Rating: 5

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.