Osmanlı Dönemi Arta'sı ve Saat Kulesi

Resim


 
İlk mekanik saatler, 15. yüzyılın sonundan itibaren Sultan'ın sarayına ulaştı ve 16. yüzyıl boyunca yavaş yavaş sarayın dar dairesinin dışına yayıldı ...
Vassilis Malami 

Osmanlı İmparatorluğu'nda saatli kulelerin montajı 16. yüzyılın ortalarında başladı ve ilk örnekler Balkanlarda ortaya çıktı. Kulelerin inşası, esas olarak, Hristiyan nüfusun var olduğu ticari alanlara, inşaatları ise halka açık yerlerde ve pazarlarda gerçekleşti.

Tamamen Müslüman bir unsurun olduğu alanlarda kamusal saatlerin inşası daha sonra geldi, çünkü bir şekilde minarelerin rakip huşu olan kulelere karşı güçlü bir önyargı vardı, aynı zamanda Müslümanlar için Hıristiyanların çağrılarını sembolize eden zil sesi dua. Bu belirli önyargılar, karışık bir Müslüman ve Hıristiyan unsuruna sahip bölgelerde de yaşanmaktaydı, ancak bir dereceye kadar, minarelerden daha düşük yüksekliğe sahip kuleler inşa ederek, ancak esasen popüler bilincin zaman oluşturma yapıları olarak değil, Hıristiyan sembolleri olarak tanımlanmasıyla aşıldı. Ancak, 18. yüzyılın başlarına kadar, kulelerin yayılması, Osmanlı Devleti'nin Hıristiyan bölgelerinde bile, önyargıların dışında, nispeten küçüktü.
           
Saat Kulesi, 17. yüzyılın eseridir, ancak yapının kesin tarihi bilinmemektedir. 1630 ve 1650 yılları arasında inşa edildiğine inanılıyor. Epirus'taki en eski ve Yunanistan'daki en eski saatlerden biriyken, saatin orijinal mekanizması Osmanlı İmparatorluğu boyunca kendi türünde eşsiz kılıyordu. Saatin başlangıçta Arapça sayıları vardı ve emaye ile süslenmiş. Tarihsel olarak, bize saatin varlığını söyleyen ilk kaynak Evliya Çelebi'nin Seyahat Kitabıdır ve saatin 24 saatte bir tam bir bükülme yaptığını ve sesi çıkarılabilecek büyük bir zili olduğunu söyler. Arta'nın bir saatinde algılanırken, aynı zamanda başka hiçbir yer olmadığını, benzer bir teknik mükemmelliğin izlendiğini vurguladı. 1908'de eski mekanizma, Avrupa saatini işaretlemek için sarkaçlı yeni bir mekanik saatle değiştirildi. 1994 yılında bu mekanizma tekrar yeni bir elektronik mekanizma ile değiştirildi. Saat, bölgenin tarihsel, ekonomik ve sosyal değişimleriyle yakından bağlantılı ve kalenin yanındaki merkezi konumu onu bir referans noktası haline getirdi. Saatin önündeki Zaman Meydanı, kentin en işlek yerlerinden biriydi ve Arta'nın üç dini cemaati için bir buluşma yeriydi. onu bir referans noktasına getirdi. Saatin önündeki Zaman Meydanı, kentin en işlek yerlerinden biriydi ve Arta'nın üç dini cemaati için bir buluşma yeriydi. onu bir referans noktasına getirdi. Saatin önündeki Zaman Meydanı, kentin en işlek yerlerinden biriydi ve Arta'nın üç dini cemaati için bir buluşma yeriydi.
           
Saat, Arta Kalesi'nin güneybatı tarafında, Arta'nın 2. İlköğretim Okulu ve Yahudi Şehitleri Meydanı'nın yanında, Bizans kilisesi olan Agios Vasilios'a sadece kısa bir mesafede bulunuyor.
Resim
Edward Lair, 1849 tarafından bir örnekte Saat ve Arta Kalesi
Kaleye benzeyen, oyulmuş taştan 21 metre yüksekliğinde bir kuledir. Neredeyse kare planlı bir yapıya sahip olan bina, tabandan, bagajdan ve çatıdan oluşuyor. Kulenin kenarları dardır ve doğuda ve güneyde üç iç açıklığa sahiptir ve bunlar içeriye doğru uzanır ve güneş ışığının girmesi için pencere görevi görür. 

Saat kadranı güney cephenin üst kısmında bulunur ve içinde 12 metal dairenin saate içten kaynaklandığı ve saat işaretlerinin merkezde ortalandığı, beyaz camlı dairesel bir demir diskten oluşur.

Kuleye tek giriş kuzey tarafta yer almakta ve zemin seviyesinden yükseltilmekte, bakım personeli için taş merdivenle erişim mümkün olmaktadır. 

İç duvar, köşeler ahşap sütunlarla desteklenirken, yaklaşık 1 m yükseklikte yerleştirilmiş tahta kesimlerle kalıplanır ve güçlendirilir. Tepeye tırmanış, yatay bir rampada sonlanan metalik bir helis merdivenden geçer. Saatin üst kısmına giriş, rampayı saat fonksiyonunun bulunduğu ahşap merdiven ile bağlayan ikinci bir merdivenle yapılır. Bu özel mekanizma her 30 ve 60 dakikada bir kulenin tepesinde bulunan büyük zili vuracak ve zamanı işaretleyecek şekilde yapılandırılmıştır.

Kulenin tepesi, daha sonra orijinal kuleye eklenmiş olan kiremitli bir çatı ile örtülmüştür. Kiremit tavan destekleri küçük boyutlu kırmızı tuğlalardan yapılmıştır ve düzenlemeleri ile her biri iki olmak üzere sekiz kemerli açıklık oluştururlar. Saatin zili sabit tiptedir ve vuruşlar harici bir hareketli çekiçle mümkündür.
Resim
1854 yılında Edmund Evans'ın resminde Arta kalesi ve saati
1908 yılına kadar, saat, günün 24 saate eşit süreye bölündüğü Avrupa sisteminin aksine, mevsimsel eşit olmayan sürelere dayanan Osmanlı zaman ölçüm sistemine dayanıyordu. Gündüz ve gecenin saatleri sırasıyla 12 döneme ayrıldı ve Osmanlıların zorunlu beş namazı ve altıncı isteğe bağlı olarak uyarlandı. Osmanlılara göre gün, gün doğumu ile başladı ve gün batımı ile sona erdi ve her saat kış aylarında 50 ile 60 dakika arasında ve yaz aylarında 75 dakikaya kadar sürdü. İşleyen Osmanlı günü, güneş doğduktan 3 saat sonra başladı ve gün batımından bir saat önce sona erdi.

1908'de eski mekanizma, Avrupa saatini işaretlemek için sarkaçlı yeni bir mekanik saatle değiştirildi. Bu saatin 5 önemli bölümü vardı: a. Tahrik kuvveti, zincir dişlisini döndüren tel halat üzerine ağırlıktı. b. Sarkaç c. Sarkaçla birlikte asgari bir süre boyunca ağırlığın ağırlığını serbest bırakan ve aynı sarkaçı aynı anda iterken dişlilerin dönmelerini sağlayan kaçış mekanizması. d) Ağırlığın ağırlığını sarkaç içerisine taşıyan dişliler dizisi ve e. Sarkacın hareketleriyle sürülen işaretçilerle birlikte olan kadran. Bu tür bir saat, 1994 yılına kadar, modern bir elektronik cihazla değiştirildiği zamanki operasyonda kaldı.
 
Osmanlı Dönemi Arta'sı ve Saat Kulesi Osmanlı Dönemi Arta'sı ve Saat Kulesi Reviewed by Mübadele Kusadasi on 22:21 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.