Mübadil Kuruluşları: "24 Temmuz Lozan Barış Bayramı" olsun..


Aralarında, derneğimizin de yer aldığı, Türkiye'deki mübadil kuruluşları 24 Temmuz'un "Lozan Barış Bayramı" olmasını talep etti. Mübadele'nin 97. yıldönümünde yayınladıkları ortak bildiride konuyu gündeme getiren mübadil kuruluşları, bu yöndeki taleplerini TBMM, Siyasi Partiler ve kamuoyuna sunacaklar. 
Mübadil kuruluşlarının talebini içeren ortak imzalı metin şöyle: 


24 Temmuz Lozan Barış Bayramıdır. Kutlu olsun!

I.Dünya Savaşı’nın ardından Sevr Antlaşması’yla neredeyse yok edilmek istenen ülke verdiği kurtuluş savaşıyla Mondros’un yerine Mudanya’yı, Sevr’in yerine ise Lozan’ı koymuştur. Lozan’da I. Dünya Savaşının galip devletleri olan “Düvel-i Muazzama” olarak ifade edilen büyük güçlerin planları suya düşmüş ve dağılan Osmanlı Devleti’nin yerine Türkiye Cumhuriyeti küllerinden yeniden doğmuştur. Lozan Antlaşması’yla Türkiye uluslararası alanda bağımsız bir devlet olarak hukuki statü kazınmıştır.
Lozan’da, Osmanlı yönetimi döneminde emperyalist ülkelerin iktisadi, mali, idari, kültürel ve siyasi ayrıcalıklar elde ettiği kapitülasyonlar kaldırıldı. Türkiye topraklarının parçalanması planları çöpe atıldı. Misak-ı Milli’de saptanan hedefler ana hatlarıyla gerçekleşti.

I.Dünya Savaşı sonrası imzalanan tüm antlaşmalar II. Dünya Savaşı ile geçersiz kalmıştır. Tek istisna 97 yıldır yürürlükte olan Lozan Barış Antlaşması’dır. Lozan Antlaşması, Dünya uluslar ailesinde Türkiye’nin yerini tespit ve tescil etmiştir. Lozan Antlaşması ile bağımsızlığını kazanan Türkiye’nin uyguladığı barışçı dış politika ülkemizi II. Dünya Savaşının dışında tutmayı başarmıştır. Ülkemizi yönetenlerin rehberi Mustafa Kemal Atatürk’ün veciz sözü “yurtta sulh, cihanda sulh" olmuştur.

30 Ocak 2020’de mübadil kuruluşlar olarak yaptığımız ortak açıklamada “Ortadoğu’nun gittikçe kızıştığı ve Doğu Akdeniz’in gittikçe ısındığı bir dönemde barışın önemini vurgulamak için Lozan Barış Antlaşmasının imzalandığı 24 Temmuz’un LOZAN BARIŞ BAYRAMI olarak ilan edilmesini ve resmen kutlanmaya başlanmasını” istediğimizi dile getirmiştik. Bu açıklamanın üstünden sadece altı ay gibi kısa bir süre geçti ve ne yazık ki bu bölgelerde barışa yönelik bir gelişme görülmediği gibi yangın yeni çatışma bölgelerine de sıçramaya başladı.


Mustafa Kemal Atatürk’ün “Tarih toplumların hafızasıdır. Geçmişini bilmeyen ve onun üzerinde bilinçli bir şekilde kafa yormayan uluslar, geleceklerine yön veremezler” sözünü hatırlatarak; 1923 yılından itibaren 1950’li yılların ortalarına kadar “Lozan Sulh Bayramı”, “Lozan Sulh Günü” olarak kutlanan 24 Temmuz’un “Lozan Barış Bayramı” olarak ilan edilmesini ve resmen kutlanmasını istiyoruz.

Lozan Barış Antlaşması, başta Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve hükümeti olmak üzere Mustafa Kemal Atatürk’ün, Konferansa Türkiye’nin Baş Delegesi ve Dışişleri Bakanı olarak katılan İsmet İnönü’nün, konferans heyetinde yer alan Riza Nur’un, Hasan Bey’in, konferansta görev yapan tüm delegelerin, uzmanların ve Türkiye halkının zaferidir. Emek verenleri saygı ve rahmetle anıyoruz.

Bu talebimizi başta T.B.M.M. başkanlığı olmak üzere tüm siyasi parti yöneticilerine, milletvekillerine, sivil toplum kuruluşlarına ve kamuoyuna saygı ile sunarız.

24 Temmuz Lozan Barış Bayramıdır. Kutlu olsun!

Aşağıda isimleri yazılı mübadil kuruluşlar adına

Arif Ümit İşler (Lozan Mübadileri Vakfı Başkan),

Sefer Güvenç (Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreter)

1.Ankara Lozan Mübadilleri Derneği 2. Antalya Giritliler Derneği 3. Bafra Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Derneği 4. Bornova Selanikliler Kültür ve Dayanışma Derneği 5.Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği 6.Büyükçekmece Tepecik Trakya Rumeli Kültür ve Dayanışma Derneği 7. Büyük Mübadele Gençlik ve Spor Kulübü Derneği 8. Çukurova Girit Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği 9. Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği 10.Fethiye Muhacir Romanlar Sosyal Dayanışma Derneği 11. Gelibolu Lozan Mübadilleri Derneği 12. Giresun Lozan Mübadilleri ve Balkan Kültürünü Araştırma Derneği 13. Hatay Erzin Turunçlu Giritli Türkleri Derneği 14. İki Yaka Mübadilleri Derneği 15. İzmir Girit Mübadilleri Derneği 16. Kartal Rumeli Mübadilleri Derneği 17. Kuşadası Selanik Mübadilleri ve Rumeli Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği 18. Lozan Mübadilleri Derneği 19. Lozan Mübadilleri Vakfı Merkezi 20.Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilciliği 21. Lozan Mübadilleri Vakfı Mudanya Temsilciliği 22.Mahmutbey Selanikliler Derneği 23. Mersin Girit Türkleri Dostluk ve Yardımlaşma Derneği 24. Mersin İhsaniye Melemez Giritliler Derneği 25. Sarıyer Lozan Mübadilleri Derneği 26. Selanik Türkleri ve Buca Yaylacıklılar Eğitim Kültür Dayanışma Derneği 27. Seyrekliler Kültür ve Dayanışma Derneği 28. Silifke Giritlileri Kültür ve Dayanışma Derneği 29. Sinop Mübadele ve Balkan Türk Kültürünü Araştırma Derneği 30. Şarköy Mübadilleri 31.Yanyalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği 32. Eski Atışalan Köyü Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği 33. Isparta Lozan Mübadilleri Derneği.
Mübadil Kuruluşları: "24 Temmuz Lozan Barış Bayramı" olsun.. Mübadil Kuruluşları: "24 Temmuz Lozan Barış Bayramı" olsun.. Reviewed by Mübadele Kusadasi on 10:39 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.