Hatırasına Saygı: "Mustafa Necati'nin Adı Yaşatılsın"
MÜBADELE İMAR VE İSKAN BAKANI MUSTAFA NECATİ’NİN KÜLTÜR BAKANLIĞINA BAĞIŞLADIĞI EVİNDE KENDİ ADININ YAŞATILMASINI İSTİYORUZ!
Basında ve sosyal medyada çıkan haberlerden öğrendiğimize göre Atatürk’ün yakın düşünce ve siyasi arkadaşlarından Kuvayı Milliyeci Mustafa Necati’nin müze olarak korunması gereken evi başka bir şahsın adı verilerek kütüphane yapılmak istenmektedir. Bu kararın iptalini ve Mustafa Necati’nin hatırasına saygı duyulmasını istiyoruz.
Mustafa Necati biz mübadiller için neden çok önemlidir?
MÜBADELE esnasında altı arkadaşı ile bu iş ile ilgilenmek üzere bir bakanlık kurulmasını önerdi ve önerisini kabul ettirerek ateşten gömleğini giydi, mübadele imar ve iskan bakanlığı görevini üstlendi. Mübadillerin iskanı,sağlık sorunları ve taşınması için cansiperane çalıştı. Mübadilleri denizyolu ile taşınması işini İtalyanların kazanması üzerine bunun doğru olmadığını savunarak bu işin Türk denizcilerine verilmesini sağlayarak ulusal denizciliğimize büyük katkı sağlamıştır
Mustafa Necati Horasan’dan sökün eden bir ailenin İzmir’de doğan bir çocuğudur. İstanbul’da Hukuk Mektebini bitirdikten sonra iş hayatına atılmak üzere İzmir’e döndü eğitim ve hukuk alanında mesleki faaliyetlerinin yanı sıra Altay Spor Kulübünün kuruluşu, demiryolu işçilerinin haklarının savunması, işsiz yedek subaylar ile dayanışma ve işgale karşı örgütlenme gibi sosyal alanlarda da çalışmalarda bulundu.
İşgal üzerine İstanbul’a geçti, Dahiliye Nezaretinde işe başladı, Balıkesir’e atandı ancak Balıkesir’de kısa süre sonra memuriyetten istifa ederek Kuvayı Milliye saflarına katıldı. Ahmet Aznavur isyanını bastırmada rol aldı. “İzmir’e Doğru” gazetesinin çıkarılmasına katkı sağladı. Balıkesir İdman Yurdunu kurdu.
1920 yılında Saruhan Mebusu olarak TBMM’ye seçildi. İkinci dönemde TBMM’ye İzmir milletvekili olarak katıldı. Adliye Vekilliği de yapan Mustafa Necati milletimize en büyük hizmeti Maarif Vekili olduğu sırada Milli Eğitim alanında verdi. .Öğretmenlik mesleği onun döneminde itibarlı bir hale gelmiştir. Harf inkılabının gerçekleştirilmesi içini var gücüyle çalıştı. Uzman öğretmenler yetiştirmek üzere Avrupa’ya öğretmenler gönderdi. Öğretmen yetiştirmek üzere öğretmen okullarının temelini attı. Köylere muallim yetiştirmek üzere köy muallim mekteplerini açtı, yeni harfleri öğretmek üzere millet mekteplerini açtı, yabancı okulları denetim altına aldı ve ortaöğretimi parasızlaştırdı, kitapları devlete bastırarak bedava dağıttı.
Millet Mekteplerini açtığı gün apandisti patladı ve Ankara Numune Hastanesinde hayatını kaybetti. Falih Rıfkı Atay’ın Çankaya kitabından öğreniyoruz ki kaybından sonra Atatürk arkadaşının ölümüne çok üzülmüş ve gözyaşı dökmüştür.
Kısa hayatına sığdırdığı büyük işlerle hepimizin hayatına dokunan bu büyük insanın devlete bağışladığı kendi evine başkasının adının verilmesini doğru bulmuyor adının silinmesini değil yaşatılmasını istiyoruz.
Bu amaçla, mübadil kuruluşlarımız aracılığı ile tüm mübadil camiasını bu yazıyı onun sayesinde okuyabildiğini unutmayan Türk milletini bu hatanın dönülmesi için tavır almaya çağırıyoruz.
Hatırasına Saygı: "Mustafa Necati'nin Adı Yaşatılsın"
Reviewed by Mübadele Kusadasi
on
13:18
Rating:
Hiç yorum yok: