Mübadil Mutfağı'nda 28 Eylül'de: AŞURE

Kuşadası Selanik Mübadilleri, Rumeli Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nin, her hafta sonu Cumartesi günleri yaptığı AYDABİR etkinliklerinden biri olan MÜBADİL MUTFAĞI'nın Eylül ayı etkinliğinde AŞURE yapılıp, dağıtılacak.

Derneğin, MÜBADİL MUTFAĞI KÜMESİ'nin programladığı etkinlikte aşureler, dernek üyeleri Zuhal Çakaloğlu, Birsel Arslan ve Nebahat Oskay Ürün tarafından hazırlanacak.

Dernek üyelerinin ve Kuşadası'ndaki muhacir-mübadil dostlarının, 28 Eylül 2019, Cumartesi saat 15:00'de, Yıldırım Caddesi, 47 numaradaki Mübadele Evi'nde yapılacak Aşure etkinliğine davetli olduğu bildirildi.

AŞURE NEDİR?

Buğday, fasulye, nohut, kayısı, incir gibi bakliyat ve yemişlerin birlikte kaynatılması ile hazırlanan yiyeceğe “aşure”; bu yiyeceğin hicri takvime göre Muharrem ayında pişirilmesi ve dağıtılması etrafında oluşan uygulamalara ise “aşure geleneği” adı verilir. 
Aşure adı, dilimize Arapça "aşura" kelimesinden geçmiş olup, İbranice “onuncu” anlamındaki "asor " kelimesinden gelmektedir. Ermenilerde, “anuş-abur”, Rumlarda, “koliva” olarak adlandırılmaktadır.
Geleneksel olarak en az 7 malzemeden yapılır, bölgede yetişen yiyeceklere göre aşurenin karışım malzemesi de değişiklik gösterir. Genel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, fasulye, pirinç kullanılarak yapılır. Üzerine ceviz, badem, nar, susam ve tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar eklenir.  
Türkiye’de aşure ayı olarak bilinen muharrem ayında gerçekleştiğine inanılan olaylara ilişkin birçok rivayet vardır. Bunlardan en yaygın olarak bilinenler; Hz. Nuh’un gemisinin karaya oturması, Hz. Âdem’in tövbesinin kabul edilmesi, Hz. İbrahim’in ateşten kurtulmasıdır. 
Muharrem ayının 10. gününde aşure, yaygın olarak Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilişini anmak için yapılmaktadır..
Pişirilen aşurenin duası yapılır; şifalı olduğuna inanıldığı için önce hasta ve çocuklara yedirilir, sonra yakın çevreden başlamak üzere birçok kişiye dağıtılır. Aşurenin kabı yıkanmadan iade edilir. Aşure artarsa meyve ağaçlarının dibine dökülür ve bu ağaçların daha çok meyve vereceğine inanılır.
Mübadil Mutfağı'nda 28 Eylül'de: AŞURE Mübadil Mutfağı'nda 28 Eylül'de: AŞURE Reviewed by Mübadele Kusadasi on 21:42 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.