Mübadele'nin 100. Yıldönümü Kuşadası Etkinlikleri


30 Ocak 1923 tarihinde İsviçre'nin Lozan kentinde imzalanan Türk-Yunan Ahali Mübadelesi'nin 100. Yıldönümü Kuşadası'nda ve Türkiye'de çeşitli etkinlikler ile anıldı.

Kuşadası'nda, Selanik Mübadilleri, Rumeli Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği üyeleri, 28 Ocak 2023 Cumartesi günü yapılan anma etkinlikleri kapsamında ilk olarak saat 12:00'de, Atatürk anıtına çelek koyarak saygı duruşunda bulundu.



Daha sonra sahilden yürüyüşle, El Heykeli'nde toplanan dernek üyelerine hitaben,Türkiye Mübadil Kuruluşlarının 100. YIL ORTAK AÇIKLAMASINI Mediha Tütüncü ile Şeyda Çakan okudu. Vefat eden mübadil kuşaklar ve dernek üyeleri için saygı duruşunda bulunuldu. 




Vefat eden mübadil kuşaklar anısına dernek üyelerince, denize kırmızı karanfiller bırakılarak toplu fotoğraf çekimi ardından, İkioluklu'daki (Camiatik mah. Yıldırım Caddesi) Kuşadası Mübadele Evi önünde lokma hayrı yapıldı ve vefat eden atalarımız ve dernek üyeleri için yasin okutuldu.


100. YILINDA TÜRKİYE'DE MÜBADİLLERİN ÖRGÜTLENMESİ

Dernek üyeleri ile konukların katıldığı toplantıya çevrimiçi olarak katılan, LMV (Lozan Mübadilleri Vakfı) Kurucusu ve önceki Genel Sekreteri Sefer GÜVENÇ, Türkiye ve Yunanistan mübadillerinin örgütlenme tarihçesi ve günümüzdeki durumu hakkında bilgiler aktardı. 


Türkiye'de Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan Muhacir Cemiyeti'nden sonra, uzun yıllar ülkemizde bu anlamda bir teşkilatlanma görülmediğini  belirten Sefer Güvenç, 2000 yılından itibaren başlayan dernekleşme ve vakıf çalışmalarının, ortaya  çıkarılan proje ve yayınlar, ata topraklarına yapılan ziyaretler ile hız kazandığını, aradan 100 yıl gibi bir süre sonra da olsa akademik çevrelerin ve belediyelerin gündemine konunun girmesinin memnuniyet verdiğini söyledi.






Kuşadası  Mübadele Derneği'nin, dernek üyelerini kümelerde toplayarak yürütmekte olduğu aktif çalışmaların, özgün ve örnek bir yönü olduğunu vurgulayan Sefer Güvenç, "bizler bağımsız birer  sivil toplum kuruluşu olarak kurumlardan, belediyelerden bağımsız tutum içinde olmalıyız. Elbette, dernek kimliğimizle, bu kurumlarla-akademik çevreler ve belediyeler ile birlikte ortak projeler ve çalışmalar yapılırsa daha büyük etkinlikler ortaya çıkarılabilir" dedi. 

Mübadelenin 100. Yıldönümü Kuşadası Etkinliklerinden daha çok fotoğraf ve video için lütfen tıklayınız: 100 YIL KUŞADASI ETKİNLİKLERİ ALBÜMÜ



Mübadele'nin 100. Yıldönümü Kuşadası Etkinlikleri Mübadele'nin 100. Yıldönümü Kuşadası Etkinlikleri Reviewed by Mübadele Kusadasi on 21:14 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.