Kuşadası'nda Mübadele'nin 87. Yıldönümü

Kuşadası'nda Mübadelenin 87. Yıldönümü Etkinlikleri

 Mübadelenin 87. Yıldönümü, 30 Ocak 2010 Cumartesi günü Kuşadası'nda Kuşadası Selanik Mübadilleri ve Rumeli Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen etkinliklerle anıldı.

İzmir Mekedonya Göçmenleri Derneği'nden Beyami Uzun ile Samsun Mübadele Derneği Aydın Temsilcisi Hüseyin Yılmaz ve beldemiz Davutlar'dan Giritliler Kültür, Dostluk ve Yardımlaşma Derneği, Güzelçamlı Belediye Başkanı Özkal Yüksel ve Meclis üyeleri, TRT sanatçısı Hüseyin Yaltırık'ın Kuşadası'ndaki etkinliğe katılarak destek verdiği Mübadelenin 87. Yıldönümünde ilk olarak Kuşadası sahilindeki el heykelinin önünden denize çiçek bırakılarak "Savaşlarda, mübadelede yaşamını yitirenler" için saygı duruşunda bulunuldu.

Saygı duruşunun ardından Kuşadası'ndaki mübadelenin son tanıklarından biri olan 1916 Kavala doğumlu M. Nafiz Seçer ile Söke'den 1921 Doyran doğumlu İsmail Karakuş anılarını anlattı. Toplantıya katılan Giritliler Kültür, Dostluk ve Yardımlaşma Derneği başkanı Yunus Çengel'in "Davutlar'daki Giritliler" konulu sunumunun ardından, dernek üyeleriyle beraber söyleşiye katılan Hüseyin Yıldız (Mavro) ve Hüseyin Yorulmaz'ın şarkı ve manileri söyleşiye renk kattı.
 Mübadiller Gecesi ve Yemeğine Kuşadası'nın yanısıra Güzelçamlı, Davutlar, Söke ve Güllübahçe'den katılımlarla ilginin fazla olması nedeniyle renkli ve coşkulu bir organizasyon oldu. Bu yıl ki gerçekleşen ikinci Mübadiller gecesi ve yemeğine katılımın ilgi görmesi herkesi memnun etti. Gecenin başında konuşma yapan ikinci Dernek başkanı Ahmet Altunsoy "mübadele öncesi ve sonrasında yaşanılan acıların yinelenmemesi için barış ve hümanizma doğrultusunda hareket edilmesine işaret ederek vurguladı. Ahmet Altunsoy dernek çalışmaları ve Yunanistan- Makedonya gezi programları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Gecede mübadele ile gelenlerin yanısıra mübadele öncesi ve sonrasında gelen vatandaşlarda yer aldı. Gecenin en büyük süprizi ise Doç. Dr. Hüseyin Yaltırık idi. Yaltırık'ın söylemiş olduğu Rumeli türküleri büyük beğeni topladı. Davutlar Giritliler Derneği Üyeleri ile geceye katılan mahalli sanatçı Hüseyin Yorulmaz'm kendine has yorumu ile söylediği şarkılar, Hüseyin Yıldız'ın (Mavro) söylemiş olduğu Giritlice ve Türkçe şarkılarda geceye ayrı bir renk kattı. Gece boyunca söylenen tüm şarkılar dinleyen konukların hoşça vakit geçirmesini sağladı. Adeta söylenen şarkılarla katılımcılar geçimişe güzel bir yolculuk yaptılar.
 Düzenlenen geceden memnun kalan konuklar böyle hoş organizasyonların sık yapılması konusunda talepte bulundular. Bundan sonraki organizasyonlarında şimdiden ilgi göreceği ve insanların birbirleri ile olan diyologlarını güçlendirmesi açısından önemli olduğu ve yaşanan tüm ortak duyguların paylaşılması ve geleceğe daha iyi daha barışçıl daha emin adımlarla hümanizmin çeçevesinde ilerlenmesi açısından çok olumlu sonuçlar vereceği görülmektedir.

Gecenin sonunda görüşlerini aldığımız Giritiler Kültür, Dostluk ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yunus Çengel; "1800'lü yılların başlarından itibaren Anadolu sürekli Balkanlar'dan ve Adalar'dan göçler aldı. Bugün bilindiği gibi yapılan en büyük göç Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan Mübadele anlaşması ile yapılan zorunlu göçtür. 500.000 den fazla Müslaman  (Girit'ten de 35.000 Müslüman Giritli) ile 1.500.000 milyon civarında Hristiyan Ortadoks göçten etkilenerek doğdukları toprakları bırakmak zorunda kalarak büyük acılar ve ayrılıklar yaşadılar.
Türkiye'de Giritlilerin toplu yaşadığı nadir yelerden biride Davutlar'dır. Türkiyedeki yaşayan Giritlilerin merkezi olmaya aday yerlerden biri olarak Davutlar ön plana çıkmaya başlamıştır. Davutlar'ın bu özelliği kullanılabilir ise geleceğimiz için yapılacak  en büyük yatırımlardan birisi olacaktır. Bugüne kadar plansız yapılaşma Davutlar sahilini yok olma noktasına getirmiş olsa da Davutları ve dağları plansız yapılaşmadan kurtarmak için geç kalmış sayılmayız. Davutlarda'ki yapılaşmanın düzgün,tarihi dokuyla ve doğayla uyumlu olması çok önemlidir. Bu konuda önlemlerin biran  önce alınması gerekmektedir."   Ayrıca   Giritliler KDYD Başkanı Yunus Çengel; Kuşadası Selanik Mübadilleri ve Rumeli Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği 2. başkanı   Ahmet   Altunsoy'a davet ettikleri için teşekkür etti. Çenge;l" Etkinlikten biraz daha erken haberimiz olabilseydi daha fazla üyemize haber verebilirdik. Gelecek yılki etkinliğe tüm üyelerimizle birlikte katılmayı ümit ediyoruz.  

Aynı şekilde Güzelçamlı'da Kavala göçmenlerinin merkezi olmaya adaydır. İki komşu belde bu konuda ortak birçok projeye imza atabilir. Güzelçamlı   Belediye   Başkanı   Özkal Yüksel ve Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı'nın bu konudaki çabaları ve çalışmalarının bizim belediyemize de örnek olmasını diliyoruz."       
Kuşadası'nda Mübadele'nin 87. Yıldönümü Kuşadası'nda Mübadele'nin 87. Yıldönümü Reviewed by Mübadele Kusadasi on 23:21 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.