Mübadele Evi'nde Tarihe ve Lezzete yolculuk


Kuşadası Selanik Mübadilleri, Rumeli Göçmenleri Derneği'nin, Camiatik Mahallesi, Yıldırım Caddesi (İkioluklu)  95 numaradaki Kuşadası Mübadele Anı Evi dün ilginç iki etkinliğe sahne oldu. Büyük ilgi gören etkinlikleri ve akışını sizler için derledik:

KUŞADASI MÜBADELE EVİ'NDE BİR GÜN: 1-HAZIRLIK

Biraz da tedirginlik yok değildi, hani! Ardı ardına iki etkinlik. Önce hazırlık vardı... Her zamanki sevgili üyelerimiz el attılar işlere. Gönüllülük, dernek, üyelik; Kuşadası'nda böylesi bir mekanı Mübadele Evi'ni yaşatmak vb. mutlaka akıllarından geçti, geçmiştir "seyirci olmayanların"...
Her zaman olduğu gibi salon, bahçe, sergileme-oturma düzeni hazırlandı, yerleştirildi; ses ve kayıt sistemi gözden geçirildi.. Hafiflemiş olsa da pusuya çekilmiş tedirginliğin, sakinliğinde beklemeye geçildi..

KUŞADASI MÜBADELE EVİ'NDE BİR GÜN-2: "OSMANLI GİRİT'İNE TARİHSEL YOLCULUK" Prof. Nükhet Adıyeke'nin Sunumu

Sunumu için Nükhet Birik Adıyeke, ile eşi Nuri Adiyeke hocalarımız geldiğinde, henüz vakit varken Mübadele Evi'mizin, -bizi aile büyüklerimizin hatıralarına götüren bağış eşyalarla bezeli- üst kat müze bölümünü gezdiler. Görüldüğü gibi Ergun Candan, Sibylle Altunsoy refakatçi bilgilendirici olmuş onlara.. Nükhet Hoca "yaşayan bir müze" olmuş diye, takdir etti. Memnun olduk!
Sonra? Sonra salon doldu. Sıkışıklık olmasın diye, diğer katılımcılar bahçeye alındı.. Ses yükseltici ile dışarıya aktarım nasılsa mümkündü.
Dernek bşk. Ahmet Altunsoy'un açılıştan önceki, dernek ve küme çalışmaları bilgilendirmesine ilişkin uzun konuşmasına karşın, sunum başlangıc saati gelmemişti.. Saat 16:00'ya 5 dakika kala, kendisinin kısa tanıtımı ardından, sunumu-anlatımı için mikrofon Prof. Nükhet Adıyeke'ye verildi.



Görseller eşliğinde, fethinden başlayarak "Osmanlı Girit'ine tarihsel bir yolculuk" yaptırdı, Nükhet hoca bizlere.. Bitişte, tarih bilimi ile uğraşan biri olarak vurguladığı ise şöyle idi: "..Biz tarih bilimi ile uğraşan insanlar olarak hep bunu söylüyoruz. Geçmişteki birtakım çatışmalardan bahsediyoruz ama bunları intikam için değil; intikam hırsıyla değil ya da bu kavgaların tekrar yaşanması için değil; bunlardan ders alarak gelecekteki dostlukların inşaası için. Gelecekteki dostlukların kurulması için.. "
Hemen sonra 17:15'de başlayacak Mübadil Mutfağı sunum-tadımı dolayısıyla, Nükhet Hoca'nın sunumu-Girit'e ilişkin soru-yanıt/forum bölümüne zaman kalmadı. Bahçede yemek tadımı anında buna fırsat olacağı açıklandı..
(Sunumuna ilişkin buradaki fotoğraflar ve kısa video dışında, toplantının tamamı iki dernek üyemizin video kaydından editlenerek, youtube kanalımıza -umarız ki, yarın- aktarılacaktır. Siz de lütfen youtube kanalımıza abone olmayı unutmayınız. :-))) ) Toplantı bitiminde, başkanımız Ahmet Altunsoy Nükhet Hoca'ya dernek adına teşekkürlerini sunarak, günün anısına, yönetim kurulu üyesi Halime Sarısakal'ın ellerinden çıkmış, "Kuşadası Mübadele Evi" işlemeli bir seramik tabak verdi. Elbette, derneğimizin logosunu taşıyan bez çantanın içinde.. Teşekkürler sevgili Nükhet Birik Adıyeke, Nuri Nuri Adiyeke hocalarımız! Sağolun. İyi ki varsınız!

KUŞADASI MÜBALEDE EVİ'NDE BİR GÜN-3: "Mübadi Mutfağı" Chef Dr. Öğretim Üyesi Emrah Köksal Sezgin sunumu

Nükhet Hoca'nın "Girit" sunumu sonlandığında, Mübadele Evi bahçesinde, Emrah Hocanın hazırladığı mübadil yemekleri servise hazırlanmış; katılımcı konuklarımız da bahçede masaları doldurmuştu. Dernek başkanımız Ahmet Altunsoy, Emrah Hocayı akademik ve gastronomi kariyeri ile takdim edip tanıttıktan sonra, mikrofonu kendisine bıraktı.



Amasya'ya iskan edilen Selanik muhaciri bir ailenin evladı olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Emrah Bey, hazırladığı Toyga Çorbası ve Enginar Mücver'i anlattı. Sonra, tezgahın başında, hazırladığı günün tadımının dağıtımı yapanların arasındaydı.
Servis edilen nefis tadlar; çay-kahve eşliğinde oluşan tanışlıkların, dostlukların büyülü havası, kısa sürede Kuşadası Mübadele Evi bahçesinin tek egemenleri olmuştu..
Bu güzel günümüze olan katılım ve katkısı için ADÜ-Davutlar Meslek Yüksekokulu Chef, Dr. Öğretim Üyesi Emrah Köksal Sezgin hocaya çok teşekkürler..

KUŞADASI MÜBADELE EVİNDE BİR GÜN-4: İlk dernek üyelerimizden Emel Karadaş'ın doğum gününü de unutmadık.

Derneğimizin ilk üyelerinden, Emel Karadaş'ın doğum günü sürprizi de unutulmadı. 2008'de Kurulan derneğimizin 14 no'lu üyesidir Emel abla..

Hayatının en mutlu günlerinden birini, 2010 Nisan'ında baba-ana memleketi Florina'ya, Türbeli köyüne yeni adıyla Meliti'ye vardığımızda yaşadığını anlatır hep.

Bu gün, 25 Eylül, onun doğum günüydü.

Ardı ardına geniş katılımlı iki etkinliği başarıyla noktalayan dernek üyesi arkadaşlarımız Emel ablanın doğum günü de unutmadılar elbette.. Ve sürpriz pastayı, etkinlik bitiminde Mübadele Evi bahçesinde ortaya çıkardırlar..




İşte o an sevgil Emel Karadaş'ın sevinci, heyecanı görülmeye değerdi. Rumeli havasının nağmelerine kapılıp, Giritli Şenay abla ile giderayak dans bile ettiler..

Her günlerinin sağlık ve sevinç içinde geçmesi dileklerimizle..İyi k doğdun Emel Karadaş ablamız!..

Mübadele Evi'nde Tarihe ve Lezzete yolculuk Mübadele Evi'nde Tarihe ve Lezzete yolculuk Reviewed by Mübadele Kusadasi on 12:24 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.