Arta Camii ve İmaret restorasyonu başladı


1881 Yılına değin Osmanlı Devleti'nin, Yunanistan sınırındaki  kenti olan Narda (bu günkü Arta'daki) Osmanlı dönemi yapıtlarından, Faik Ahmet Paşa İmarethane ve Camii'nin restorasyon çalışmalarına başlandı.

Bilindiği gibi önemli ve önder mübadil kuruluşu olan LMV (Lozan Mübadilleri Vakfı) ile birçok diğer mübadil kuruluşu, her iki ülkede, mübadelede geride bırakılan dini-kültürel mekanların ve tarihi yapıların korunması ve restorasyonunu talep ediyor. 2016'da, LMV'nin kalabalık bir heyetle yöreye yaptığı ziyarete,   Kuşadası Mübadele Derneği üye ve yöneticilerimiz de katılmıştı.

Ayni şekilde, Yunanistan'daki bir grup tarihçi-sanat-kültür insanı, oluşturdukları "Yunanistan'daki Osmanlı Dönemi Yapıtları" gurubu ile bu yönde çaba harcıyor.


 Yunanistan'ın  Arta kentindeki yerel insiyatifin çabaları sonucu, gündeme getirilen Faik Ahmet Paşa İmarethane ve Camii restorasyonu, oluşturulan kamuoyu sonucunda, projelendirilmesinin ardından geçtiğimiz aylarda finansmanı da temin edilerek başlamış oldu.





Arta Camii ve İmaret restorasyonu başladı Arta Camii ve İmaret restorasyonu başladı Reviewed by Mübadele Kusadasi on 16:02 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.