KAVALA-1924 Yılının ilk aylarında..

 KAVALA-1924 Yılının ilk aylarında.. Kavala'nın çevresindeki yerleşmelerden, mübadeleye tabi müslümanlar, Küçük Orman'ın kıyı bölgesinde toplanmışlardır. Geceyi çadırlarda geçireceklerdir.




Mübadilleri taşıyacak gemiler("Sakarya", "Akdeniz" ve diğerleri.) limanın açıklarında demirlidir. .
Mübadiller, Yerel Muhtelit Mübadele Komisyonu üyelerinin gözetiminde, eşyalarını mavnalara ve gemilere kendileri yükleyeceklerdir..
1912 Balkan Savaşları ve ardından gelen 1. Dünya Savaşı koşullarında, savrulan-yerlerini, yurtlarını terke zorlanan muhacirlerin-göçmenlerin on yıllık döngüsü (1914-1924), son mübadil gemileriyle Kasım 1924'te sona erecektir..
Türklerin, Kavala'yı terk eder iken kaldıkları bu çadırlarda, belki de Anadolu'dan. Kapadokya'dan gelecek Rum mübadiller de ayn yerde, belki aynı çadırlarda ağırlanacaklar.
*Muhtelit Mübadele Komisyonu karşılıklı göçü denetlemek, mübadillere ait taşınır ve taşınmaz malların tasfiyesini gerçekleştirmek için bırakacakları mallara değer biçerek mübadilin bıraktığı mallarına karşılık borç tutarının yazılı olduğu belgeyi mübadile vermek gibi görevleri ifa etmek üzere göreve başlamıştır.
KAVALA-1924 Yılının ilk aylarında..  KAVALA-1924 Yılının ilk aylarında.. Reviewed by Mübadele Kusadasi on 22:23 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.