200 Yılında: "Mora'dan Kuşadası'na" - Ahmet Altunsoy
1821 Mora kalkışması (Yunan İsyanı) sonrasında, 5 Ekim 1821'de Tropolitsa'da başlayıp, 1822 yılı ortalarına değin Benefşe (Monemvasia), Mora Yenişeri (Napflio) ve diğer yerleşimlerde devam eden katliamlardan kurtulabilen, Osmanlı müslümanlarından önemli bir nüfusun, Kuşadası'na geldikleri Osmanlı Arşiv kayıtlarında yazılıdır.
Mora'dan Kuşadası'na gelen, 111 Benefşe'li erkek ve kadınlara yardım yapılması kaydı
Tarihli Devlet Osmanlı Arşivlerinde yer alan bu kayıtta Mora'da başkaldırının başlaması ve BENEVŞE'nin (MENEVŞE, bu günkü Yunanistan'daki adıyla Monemvasia'nın) isyancıların eline geçmesiyle Kuşadası'na gelen 111 erkeğe silah verilmesi ve kadın ve erkeklere ayrıca 20 bin kuruş yardım-bağış yapılması kararı geçmektedir. (Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi C..HR..884376)
(HİCRİ: 07.12.1236)
*Atiyye: "Muhtaçlara yapılan bağış"
2) 24 Aralık 1822'de (Mora Yenişehiri) Napflio'da yukarı kalede kuşatılan ve katliamla yüzyüze kalan bir bölüm Osmanlı müslümanı ve yahudisini (500 kişi) Anadolu'ya taşıyan İngiliz savaş gemisi HMS Cambrian ve kaptanı Gawen William Hamilton. Anadolu'ya taşıma esnasında gemideki tifus salgınında, katliamdan kurtarılan 67 kişi yanısıra, gemi mürettebatından da ölenler olmuştur.
Hiç yorum yok: