İNSANOĞLU KUŞ MİSALİ...

Seneler önce gidip gezmek ve görme fırsatı bulduğum Güneydoğu Anadolu bölgesini bu defa eşimle birlikte yeniden keşfettik.8 Gün süren ,yaklaşık 10 ilimizi gerek konaklayarak gerekse içlerinde verilen serbest zamanlarda gezmek suretiyle gidiş dönüş toplam 4000 Km yol yaptık.Bir turizm acentesi ile gerçekleştirdiğimiz gezi turumuzda bölge hakkında çok deneyimli ve bilgili olan rehberimiz sayesinde yeni yeni bilgiler öğrenmenin,gezilen yörenin folklörik değerleri,yemek kültürü,tarihi,coğrafi özelliklerini öğrenmek ve sıcakkanlı insanları ile ile tanışma ,sohbet etme şansı yakaladık.


Bazen verilen serbest zamanlarda gruptan ayrılarak gittiğimiz şehirlerin tematik müzelerini de gezmeyi ihmal etmedik.Her şey çok güzeldi. Gezi rotamız ve konakladığımız il merkezlerinde (HatayAntakya,Gaziantep,Mardin,Diyarbakır,Adıyaman ve Nevşehir-Ürgüp) önyargımız ve bazı çekincelerimizin boşa olduğunu ,bölgenin her yerinde hayatın normal seyir ettiğini,insanların işinde gücünde ,hareketli,dinamik olduğuna şahitlik ettik.Yollarda sık sık güvenlik tedbirlerine rastladık tabii ama bu noktaların çoğunda durdurulmadık ve böylece fazla zaman kaybımız olmadı.


Yollar çok güzel,konakladığımız oteller tıpkı batıda olan oteller kadar konforlu ,bakımlı , personelleri güler yüzlü ve yardımseverdiler.Yani, bölgede turizmin değeri anlaşılmış ve bu yoldan bölgeye canlılık geleceğini kabul edilmiş gibi görünüyor.İnşallah şu terör belası tamamen bittikten sonra buralarda turizm patlaması yaşanacaktır diye düşünüyorum.
 

 Gerçekten de ülkemizin görülmesi ve gezilmesi gereken tarihi,doğal ve turistik o kadar güzel yerleri var ki sadece bu gezimizde gördüğümüz yerleri anlatmak ancak başka yazılarımızın konusu olabilir. Antep ilimize ‘’Gazi’’,Urfa ilimize ‘’Şanlı’’,Maraş ilimize de ‘’Kahraman’’ unvanlarının boşa verilmediğini ,okuduklarımızın dışında,rehberimizin anlattıkları ve bizzat il merkezlerinde gezerken bir kere daha anlamış olduk.Özellikle Gaziantep’te ve Kahramanmaraş’ta belediyelerce yapılan tematik kent müzelerine hayran kaldığımı belirtmeden geçemeyeceğim.Kurtuluş savaşımızda işgal kuvvetlerine karşı verilen ve bin bir yokluk içinde yapılan mücadelelerin canlandırıldığı kent müzelerinin bölgeye gidenlerce muhakkak gezilmeleri gerektiğini vurgulamak isterim. Aydın’ımızda da benzer bir müzenin yapılması en içten dileğimdir.İnşallah önümüzdeki dönemlerde ilimizde veya ilçelerimizde böyle müzelere kavuşuruz. 


Gezimizde en çok etkilendiğim iki yerden de bahsederek yazımı sonlandırmak istiyorum.Birincisi Şanlıurfa’nın 12 km doğusunda kazıları halen devam eden ve bilenen insanlık tarihini alt-üst eden ‘’Göbeklitepe’’ tapınağı.10.000 Yıl önce yapıldığı tarihlenen ve daha sonra bilinemeyen bir nedenle tamamen toprağa gömülen tapınak gizemini koruyor.Kazı alanlı şimdilerde ziyarete açık.Merakllılarını internet arama motoruna ‘’Göbeklitepe’’yazarak incelemelerini salık veriyorum.Diğer bir dünya mirasımız ise Adıyaman Kahta sınırları içindeki ‘’Nemrut’’ tümülüsü.Güneşin batışını burada izlediğimiz ve dünyanın her yerinden ziyaretçilerin geldiği ancak çıkışının belli yaş üzerindekiler için zorluk derecesinde olduğunu hatırlatmadan geçemeyeceğim.

Her şeye rağmen sağlık sorunu olmayan herkesin gitmesi ve görmesini tavsiye ediyorum. Yazı başlığımda söylediğim gibi ‘’İnsanoğlu Kuş Misali’’. 8 Gün süren bir gezimizi bitirdik ve evimize döndük.Otobüsle yapılan ve proğramı oldukça yoğun olan gezimiz bayağı yorucu oldu ama her şeye değerdi doğrusu.Şu anda gezi anılarımız ile halen oralarda geziyor gibiyim.Zamanı ,imkanı ve öncelikle sağlığı müsait olan herkese böyle bir geziye katılmalarını ve ülkemizin değerleri ve güzelliklerini bizzat yaşamalarını diliyorum. 

  Hüseyin Yılmaz 25.09.2018 Aydın  

İNSANOĞLU KUŞ MİSALİ... İNSANOĞLU  KUŞ  MİSALİ... Reviewed by Mubadil09 on 23:58 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.