"BALKAN YOLCUSU" Füruzan, 1994

Bir kitap: "BALKAN YOLCUSU" - Füruzan, 1994
Ahmet Altunsoy

Füruzan'ın, Şubat - Mayıs 1993 dönemindeki Bosna-Hersek, Makedonya, Bulgaristan ve Yunanistan'a yaptığı gezi izlenimleri, 1994'de yayınlanan BALKAN YOLCUSU kitabında toplanmış.

Yugoslavya'nın dağılması, savaş ve insanlık suçu katliamların yaşandığı günlerde aralarında Üsküp, Manastır, Mostar, Sofya, Filibe, Ruşçuk, Silistre, Selanik, Kavala, Gümülcine yerleşimlerinin de olduğu coğrafyada,anı ve geçmişin izlerini gözlemleyip sorgulamış..

O günlerin Rumeli'sinin öğretmenleri, köylüleri, sanatçıları, din adamları, politikacıları vb. kişiler ile yapılan söyleşileri; Füruzan'ın insancıl-barışçıl bakışı ile eski Osmanlı coğrafyasını okumak bu gün için de güncel ve ilginçtir.

Rumeli'ye gitmiş ya da gitmeyi planlayanlar, Rumeli'nin yakın (uzak) geçmişini merak edenlere öneriyoruz.

"...Medyaların, orta sınıf bir dünya görüşünü başarıyla pompalamaları sonucunda, insanlık ailesinin durumu üçüncü bin yıla girerken pek iç açıcı değil.
Fanatik düşünceliler bu ortamda bitpazarlarını ortaya dökerler. Bu bin kez yanlışlığı ispatlanmış fikirleri tezgahlamaya başlarlar. Savaşların körüklenmesi de başka türlü olamaz çünkü.
İşte ben Rumeli'yi ilk kez gezerken karamsarlığa düşebileceğim bir zaman parçası içinde oldum. Yine de çok iyi biliyorum ki, savaş hayata alternatif olamaz. Bunu bilmek sevindiriyor beni, insanoğlunun ileriye doğru yürüyüşü, arasıra kösteklense de kesilmeyecektir diyorum.
Bir Tuna türküsü düşünüyorum.
Rumeli türküleri hep yiğitlikten söz etmez ya. Onların içinde barışın benzersiz yüzünü anlatanlara da rastlarız. Bağ bozumlarının, sepetlerden taşan ballı yemişlerin, genç kızların güzelliğinden, dizlerinin bağı çözülen delikanlıların sevdalarının tarihlendiği, doyumsuzluğu anlatılan düğünler, bayramlar da vardır."
Kalk gelin hanım yürü
Üzümler olduğunda
Görümlük armağanı
Altınların boynunda
Kalk gelin hanım yürü
Hamarat gelinsin sen
Işısın altınların
Avluyu süpürürken

(Balkan Yolcusu, Sayfa 178'den)
"BALKAN YOLCUSU" Füruzan, 1994 "BALKAN YOLCUSU" Füruzan, 1994 Reviewed by Mübadele Kusadasi on 11:13 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.