Necati Cumalı

Necati Cumalı, 13 ocak 1921'de, şu an kuzey Yunanistan'da kalan Florina'da doğdu. 

Ailesi, Mubadele'de, -batı Trakya hariç- tümYunanistan'da yaşayan müslümanlar gibi Türkiye'ye göç etmek zorunda kaldı

Florina'da anımsayacağı bir hayatı olmamasına karşın, anne ve babasından uzun uzun dinlediği Makedonya hikayelerini, ailesinin geçmişini,  notlar alarak yazıya döktü..

1967 ve 1973 Yıllarında bölgeye yaptığı bir kaç gezi sonrasında da iki kitabında Osmanlı dönemi ve I. Dünya Savaşı dönemindeki Florina ve Balkanları anlattı.

Makedonya-1900 ve Viran Dağlar kitaplarında, Balkan Savaşı ve  I. Dünya Savaşı sonrası Osmanlı Makedonyası'ndaki gelişmeler aktarılmaktadır.
Makedonya 1900 kitabında, babasının ağzından Florina ve çevresini, kendi ailesini ve dönemi aktardı.. Daha sonra filme de çekilen Dila Hanım öyküsü de de bu kitabın içinde yer alıyor.

Makedonya tarihi ile ilgili olaylara dayananı ikinci kitap ise, babasının dayısının oğlu olan Zülfikar Bey'in hayatını anlattığı romanı Viran Dağlar'dır. Ayrıca daha çok annesinin anlattığı hikayelere dayanarak hazırladığı Kaylar adlı bir eseri daha olduğu biliniyor, ancak bu kitap henüz basılmadı.

Necati Cumalı'nın ailesi, mübadele sonrasında İzmir Urla'ya iskan edildi.
İlkokul yıllarını burada geçirdikten sonra, İzmir'de yatılı okudu. Öğrenciliğinde, yaz aylarını yine Urla'da ya da yakındaki çiftlik evinde geçirdi.

Ankara'da hukuk egitimini tamamladıktan bir süre sonra, 1948-1957 yılları arasında Urla  ve İzmir'de avukatlık da yaptı. Belki bu nedenle Urla ve çevresi ile  Ege Bölgesi, Cumalı'nın yapıtlarının belirleyici konusudur. Tütün emekçilerini anlattığı roman üçlemesi "tütün üçlemesi" olarak nitelendirebileceğimiz Tütün Zamanı-ZelişYağmurlar ve Topraklar, Acı Tütün), ve filme çekilip türkiye'ye ilk uluslararası sinema ödülünü kazandıran Susuz Yaz, hep Ege topraklarındaki yaşam mücadelesi yansıttı.

Necati Cumalı  hukuk eğitimi almış olmasına rağmen her zaman edebiyatla içiçe oldu. Eğitimiyle bağlantılı olarak avukatlık ve savcılık yapmış olsa da, başka işlere de yöneldi ve hep yazmaya devam etti. Yaşamının iki kısa döneminde Paris'te, bir döneminde de İsrail'de bulundu.
1970 yılında İstanbul'a taşındı ve sonrasında tüm vaktini yazmaya ayırdı.

Kendi deyimiyle, 1963 yılından itibaren de hayatını yazarak kazanmaya başladı. Aldığı davetler üzerine,vererek Yugoslavya, Bulgaristan, ABD, Sovyetler Birliiği, İran, Yunanistan, Çekoslavakya'da bulundu.

Haziran 1998'de kanser ameliyatı oldu. 10 ocak 2001'de istanbul'da aramızdan ayrıldı, 12 ocak gunu İstanbul'da Zincirlikuyu mezarlığında toprağa verildi.

21 nisan 2001'de, çok sevdigi Urla'daki evi, Kültür Bakanlığı'nca Necati Cumalı Anı Evi olarak açıldı
Necati Cumalı Necati Cumalı Reviewed by Mübadele Kusadasi on 22:10 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.