Geziden Kalanlar..

GEZİ'DEN KALANLAR - Ahmet Altunsoy
LMV - Lozan Mübadilleri Vakfı'nın Yunanistan'da kalan ata topraklarına yaptığı geziden dün sabah döndük..

09-13 Mayıs 2018 tarihleri arasındaki gezide, İstanbul'dan iki ve İzmir'den bir olmak üzere üç otobüs dolusu mübadil kuşaktan insan yer aldı.
Her bir otobüsün rotası, içindeki katılımcıların aile büyüklerinin geldiği yörelere göre hazırlanmış gezi rotalarından oluşuyordu ve her birinde bir LMV yöneticisi önder/sorumlu idi.
Çoğunluğunu Ödemiş'ten katılanların oluşturduğu İzmir LMV temsilciliğinin organize ettiği bizim Otobüs'tekiler, LMV Genel Sekreteri Sefer Güvenç' yönetiminde, LMV kurucularından olup Ödemiş'ten katılan Çimen Turan ile LMV İzmir Temsilcilğinden Nevil Gündoğdu'nun eşgüdümünde son derece başarılı bir gezi gerçekleştirdi.

Bizler de Kuşadası'ndan Dernek başkanımız Ahmet Altunsoy, dernek sekreterimiz Alim Karakuş ile üyelerimiz Ergün - Aysel Candan çifti olarak.dört kişi bu otobüste idik. .

Birer gece Kavala, Selanik ve Florina'da konakladığımız turumuzda, sırasıyla Gümülcine (Komotini), İskeçe (İksanti), Drama, Kavala, Serez, Selanik, Karaferye (Veria), Florina'yı ziyaret ettik.

Drama'nın Kırlıova (Mikropoli), Alisra (Alistrati) köyleri ile Florina'nın Goriçka (Agrapidias), Sotir (Vantolum) köylerinde mübadelede bırakılan evleri-hatıraları aradık.. 

Hemen her yerde, kimileri daha önceki ziyaretlerden tanış olduğumuz, Anadolu'dan buralara mübadil gelmiş olanların ardılları (çocukları-torunları) ile güzel-duygusal buluşmalar, sohbetler yaşandı.

Karşılıklı olarak, kısa da olsa diyaloğlar geliştirildi; aile kökenleri, anılar aktarıldı.
 Genel olarak Türkçe diyaloğlar için yeterliydi. Bazen Rumca, İngilizce, Almanca dilleriyle ya da hiçbiri yetmediği anda "işaret" diliyle anlaşmaya varılıyordu. 

Gezi boyunca, Sefer Güvenç'e asistanlık yapan ve Türkçe'sini geliştiren Katarina'nın sempatik tavırları yanısıra söylediği Türkçe-Rumca şarkılar; her birinin ayrı bir renk-yetenek olduğu "aile- mübadele anıları anlatımları, şiirleri, şarkıları" ile ortaya çıkan gezi arkadaşlarımız zengin ve düzeyli bir ortam yarattılar..

Gezi'nin elbette her bir katılımcı için farklı "flaş anları" vardır!..

*Biz Kuşadası'ndan katılanlar için, Serez'de 2010 Nisan gezimizde tanıştığımızdan bu yana dostluğumuzu geliştirdiğimiz Bursa Tepe-Derbent kökenli Stratos Serafeim ve oğlu Lazaros ile Serez'de buluşmamız bunlardan biridir. 

Serez'deki Yedi Değirmenler (Epta Milou) denilen, muhteşem mesire yerindeki öğle yemeği, Stratos ile buluşma ve sohbetimiz için de bir fırsat oldu.

*Baba memleketim, "su şehri" Drama'da, sanki tam da bu deyimi hak edercesine yağan yağmurun, Karpuzkaldıran'da (Aya Varvara) "seller gibi" aktığı anlar, 11 yaşında buraları terkeden babamın hayaliyle karıştı... Aktı, aktı, aktı..

*Bir başka flaş an, Serez'de, Bedesten'in önünde, tam da Şeyh Bedrettin'in, asıldığı çınar ağacının dibinde... tüm gezi katılımcılarımızın huşu içinde dinlediği Nazım Hikmet'in Şeyh Bedrettin Destanı'nın o ünlü ilgili bölümünün okunmasıydı:
"Yağmur çiseliyor,
korkarak
yavaş sesle
bir ihanet konuşması gibi.
Yağmur çiseliyor,
beyaz ve çıplak mürted ayaklarının
ıslak ve karanlık toprağın üstünde koşması gibi.
Yağmur çiseliyor,
Serezin esnaf çarşısında,
bir bakırcı dükkânının karşısında
Bedreddinim bir ağaca asılı.
Yağmur çiseliyor.
Gecenin geç ve yıldızsız bir saatidir.
Ve yağmurda ıslanan
yapraksız bir dalda sallanan şeyhimin çırılçıplak etidir.
Yağmur çiseliyor.
Serez çarşısı dilsiz,
Serez çarşısı kör.
Havada konuşmamanın, görmemenin kahrolası hüznü
Ve Serez çarşısı kapatmış elleriyle yüzünü.
Yağmur çiseliyor.
"
Ayrıca Selanik'te konakladığımız 11 Mayıs 2018 akşamı, salonu dolduran çoğu Anadolu kökenli Yunanlılar ile birlikte Türkçe -Rumca ortak şarkılar-türküler söylediğimiz Dilek Koc-c konseri de bu flaş anlardan biriydi diyebilirim..
Tek üzücü olan, Alasonya' kökenli üyelerimiz Ergün-Aysel Candan'ın, atalarının geldiği köylerini ziyaret etme işini kotaramamış olmamızdır. Doğrusu, Yunanistan'da araba kiralama servisi'lerinin, hizmet sunumunda bu denli "hayal kırıklığı" yaratabileceğini ummamıştım..

Arkadaşlarımız adına da çok üzüldüm. Gelecekte yapacağımız bir gezinin rotasının mutlaka Alasonya olacağı sözüyle Candan çiftinden özür diliyoruz.

Gezi izlenimlerimi yazmayı daha sonraya bırakarak, bu günlük sözlerimi tamamlamak istiyorum!

-LMV'ye, Sefer Güvenç, Çimen Turan, Nevil Gündoğdu'ya..
-Katarina'ya,
-bizi güvenli-konforlu götürüp-getiren şoförlerimize Tahir'e,
-gezi esnasında tanış olduğumuz, farklı-renkli-düzeyli katkılarıyla zenginlik katan tüm gezi katılımcılarına,
dostça selamlarımı, sevgilerimi iletiyorum.. (15 Mayıs 2018)
Geziden Kalanlar.. Geziden Kalanlar.. Reviewed by Mübadele Kusadasi on 14:54 Rating: 5

1 yorum:

  1. Ahmet Bey,gezimizi çok güzel özetlemiş ve resimlerle süslemişsin.Teşekkur ediyorum.Nice gezilerde görüşebilmek umuduyla.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.