Rumeli'yi ve Mübadele'nin Acıları "Kalbim Rumeli'de kaldı"
Kalbim Rumeli’de Kaldı
“Hep bu hikayelerin bu acıların içinde büyüdüm. Beni mübadele döneminin acıları çok etkiledi”
Bu hikayeyi yaşamış kişilerden, kendi başıma gelmiş gibi hissederek yazdım diyen Tunçay gözyaşlarını tutamayarak anlatıyor; “ Anne tarafım Kavalalı, baba tarafım ise Rumelili. Mübadele döneminde gelen 500 bin kişi Yunanistan’dan Türkiyeye’ye gelerek evini, barkını, toprağını, ibadet ettikleri yerleri geride bırakarak zorunlu olarak geliyorlar. Ben hep bu hikayelerin bu acıların içinde büyüdüm. Beni mübadele döneminin acıları çok etkiledi” dedi.
“Kendimi kültür elçisi olarak görüyorum”
Kitabı yazmasındaki amaca da değinen “Kalbim Rumeli’de Kaldı” kitabının yazarı; “Gençlere mübadeleyi öğretmek için yazdım. Vatanlarının kıymetini bilsinler çünkü vatansız insanlar hep acı çekiyor dışlanıyor. Yaşlılar için yazdım bu kitabı belki unutmuşlardır diye. Yeni doğacak bebekler için yazdım. Mübadele, Türkiye tarihinin bir sayfası ama çok yazılmadı çok konuşulmadı. Karanlık sayfayı aralayıp o ışığı yaymak istedim. Kendimi kültür elçisi olarak görüyorum. Geçmişten geleceğe köprü oluşturmak istiyorum”
Yunanistan’dan Türkiye’ye göç edip Ödemiş’e yerleşen ailesinin yaşadığı acıları kitaplaştıran İzmirli emekli öğretmen Firdevs Tunçay,Lozan Mübadilleri Vakfı’nın Onur Üyesi ve aynı zamanda İzmir’de açılan vakfın Ege Bölge Şubesi Kurul Üyesi.
Rumeli'yi ve Mübadele'nin Acıları "Kalbim Rumeli'de kaldı"
Reviewed by Mübadele Kusadasi
on
01:35
Rating:
Hiç yorum yok: