"Mübadil Kentleri ve Kent Kimliği"



Kuşadası Mübadele Anı Evi'nde bugün Bir Konu, Bir Konuk kümesinin konuğu, Didim'li 4. Kuşak mübâdil, sanat tarihçisi Başak Kamacı Budak ile Mübâdil Kentleri ve Kent Kimliği konusunda bir söyleşi gerçekleştirildi.

Söyleşiye Yoran Mübadele Anı ve Kültür Evi'nden bir grup mübâdil de katıldı.





Toplantıda cumhuriyet sonrası dönemde mubâdillerin kentsel gelişime olan etki ve katkıları, mubâdil kimliğinin gelişim ve oluşum süreçleri konuşuldu. Mübadele ile birlikte başlatılan ilk plânlı imar-iskan hareketi, üretilen ilk mimarî projeler olan Numüne Köyler, İktisadî Haneler üzerine bilgilenildi.

 Günümüzde hem mimarî talan, hem de siyasî nedenlerle silinen, silikleşen izlerin, kent kültüründe, Kent tarihinde aranarak, giderek kimliksizleşen mubâdil kentlerinin tekrar ruhunu bulması, ortak kültürel miras, ortak kent kimliğinin yeniden kurulması için sosyolojik, psikolojik, tarihsel çalışmalar yapmanın önemi vurgulandı. 

Genelde ülkede, özelde Kuşadası ve Didim'de, Kent kimliğinin yeniden tanımlanması için, kültürel miras, yerel tarih çalışmalarının önemi  açısından oldukça verimli bir çalışmaydı.


"Mübadil Kentleri ve Kent Kimliği" "Mübadil Kentleri ve Kent Kimliği" Reviewed by Mübadele Kusadasi on 11:49 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.