GÜLCAN ERDEM ANISINA...




2018 Yılında rahmetli Gülcan hanım ile yaptığımız söyleşiyi paylaşmak istedim. Ruhu şad, mekanı cennet olsun inşallah

BİR MÜBADİL YAZARIN ANATOMİSİ

Mübadele konusunda kitap yazan değerli yazarlarımızın kitaplarını bizzat kendilerine imzalatarak almaya çalışıyorum.İşte bu yazarlardan, ‘’Mübadil Oldum’’ ve ‘’Ayrılık Olmasaydı’’ kitaplarının yazarı Gülcan Yenice Erdem ile bir etkinlik vesilesiyle bir araya geldiğimiz Kuşadası’nda kısa bir söyleşi yapma fırsatımız oldu. Bu yazımın konusu Ege bölgesindeki tüm mübadele etkinliklerinde karşılaştığımız ve samimi bir dostluk kurduğumuz yazarımızı sizlere tanıtmak olacaktır.


Gülcan hanım bu söyleşimizde, bir mübadil kızı olarak yaşamı boyunca ailesinden dinlediklerinden çok etkilendiğini ve muhakkak yazması gerektiği inancıyla nasıl yola çıktığını anlattı. Özellikle ilk kitabının yazım aşamasında karşılaştığı güçlükleri ve yaşadığı olayları detaylı bir şekilde açıklayarak, bu işin hiç de göründüğü kadar kolay olmadığını, çok yönlü çalışma ve incelemelerin ,kişisel özveri ve birçok konuda fedakarlıkların yapılması gerektiğini belirttikten sonra söyleşimize başladık.


Yazarımız 1945 Yılı Amasya Taşova Hacıbey  köyü doğumlu olup, annesi Selanik Aşağı Kayalar köyünden babası da Kozluköy’den mübadil olmuş bir ailenin ilk kızlarıdır. İlkokul çağlarında köylerinden Taşova ilçesine taşınmışlar ve çocukluğundan beri babasından dinlediği ‘’memleket’’ anıları ve acı günlerin kendisine hep bir masal gibi geldiğini ama zamanla bunların gerçeklerin ta kendisi olduğu ayırdına varınca ileride bir gün bu konuda kitap yazma isteğini hep içinde sakladığını belirten Gülcan hanım nihayet ‘’Mübadil Oldum’’ adlı kitabını yazarak bu emeline ulaştığını anlattı.

Bu kitabının yazımından önce babasının annesinin mübadele öncesi Yunanistan’da yaşadıkları köylere ziyaret ederek oralarda duygusal anlar yaşadı ve çok güzel dostluklar kurdu .Çalışma hayatı sona erip de emekli olunca ikamet ettiği İzmir’den söz konusu bu kitabını yazmak üzere Foça’ya taşınma kararı alan yazarımız, ilk defa böyle bir işe girmenin heyecanı ile dikkatini ve zamanını tam olarak kitabına vermiştir. Yazarlık ve kitap yazma konusunda ilk heyecanını Psikolog Dr Doğan Cüceloğlu’nun internet sayfasında, makale şeklinde ki bir yazısının yayınlaması ile yaşadığını daha sonra da 2015 yılında kaybettiğimiz Tarık Dursun Kakınç gibi bir yazar ile tanışmış olmasının kendisine cesaret verdiğini ve kendisi için bir şans olduğunu hiç unutmadı. Hatta kitabının '’Adını ben koyacağım.’’ dediği halde Tarık Dursun K.nın ömrü vefa etmediği için bu isteğinin gerçekleşmemesine çok üzüldüğünü de söylerken gözleri doldu…


Şimdilerde ‘’Ayrılık Olmasaydı’’adlı ikinci kitabının yayın heyecanını yaşayan yazarımız ,bu kitabında da mübadaleyi  yaşayanların evlatları veya torunlarının anlattıklarına kulak vermemizi istiyor. Önceki kitabında olduğu gibi bu kitabında da yazarken yardımlarını ve desteklerini gördüğü tüm dost ve arkadaşlarına teşekkürlerini belirtme inceliği gösteren Gülcan hanım ‘’Ayrılık Olmasaydı’’ kitabını da aynı titizlikle, kurgusuz ve tamamen gerçekler içinde duygularını bize kadar taşımış olduğunu görüyoruz. 

Eline ,yüreğine ve kalemine sağlık Gülcan hanım. Tarihten bize kadar gelen “Anılar ve İzleri” derken; Ben de kitabınızın 3.bölüm sonundaki cümleniz ile görüşmemizi bitirmek istiyorum. 

Biz bu bayrağı, bu toprağı yolda bulmadık evlat! 

Yeniden görüşmek ümidiyle..

                                    Hüseyin YILMAZ 25 Nisan 2018 - AYDIN

GÜLCAN ERDEM ANISINA... GÜLCAN  ERDEM  ANISINA... Reviewed by Mubadil09 on 23:59 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.