"MİMASIN ÇOCUKLARI" Gösterimi Yapıldı

























Her ayın 2. Çarşamba günü yaptığımız AYDABİR-BELGESEL FİLM-VİDEO GÖSTERİMİ'nde bu gün (11 Mart 2020) Tahsin İŞBİLEN' in MİMASIN ÇOCUKLARI belgeselini izledik. 



























Karaburun yarımadası'ndaki (Sazak, Sarpıncık) köylerinden, 1922'de Yunanistan'a giden Rumların çocuklarının, yıllar sonra terk edilen köylerine yeniden yaptıkları ziyaret üzerine yapılmış bir belgesel idi. Ve tüm mübadil kuşakların, ata memleketlerine yaptıkları ziyaretlerinde yaşanan duygusallık-özlem ortak idi..

Film gösterimi sonrasında yapımcı-önetmen Tahsin İşbilen ve Karaburun'lu Rumların yerleştikleri Mora'daki Glyfa kenti Kültür Derneği yöneticisi Andreas Baltas ile canlı bağlantı yaparak konuştuk. 

Mübadillerin, aile büyüklerinin yaşadıkları sorunların çok benzeştiğini; onların hatıralarının korunması, kültürlerinin yaşatılması için 1950 yılında başlayan derleme çalışmalarını; 1974'de dernekleşerek devam ettirdiklerini; günümüzde karşılıklı ziyaretlerle insanların birbirlerini tanımalarına, kurulan güzel dostluklarla  da barışa hizmet ettiklerini söyledi. 

İlgiyle izlenen gösterim ve sonrasında, canlı bağlantı ile yapılan sohbet-görüşme ile etkinliğimiz, evrensel bir boyut kazanmış oldu. 

Zaman ayırarak katılım ve katkıda bulundukları için belgeselci yönetmen/yapımcı Tahsin Isbilen'e ve Glyfa Kültür Derneği'nden Andreas Baltas'a çok teşekkür ederiz. 


( Kısa videolar için: H. Yılmaz ve S. Altunsoy'a teşekkürler.)
























"MİMASIN ÇOCUKLARI" Gösterimi Yapıldı "MİMASIN ÇOCUKLARI" Gösterimi Yapıldı Reviewed by Mübadele Kusadasi on 21:29 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.