Aile Öyküsü: Leftere Mübadili Derviş Salih Oğulları

Kuşadası Mübadele Evinde, aile öyküleri etkinliğimizde Aysel Özmen, (Selanik-Drama-Kavala) Leftere den Kuşadası'na mübadil olan ve 30-35 yıl Kuşadası'nda Türkmen Mah. muhtarlığını yürüten babası Derviş Oğlu Mehmet 'in (Sargın) öyküsünü anlattı.

.(KUŞADASI MÜBADELE ANI EVİ'NDE, AYDABİR: AİLE ÖYKÜSÜ-07.12.2019, AYSEN ÖZMEN)

Dernek üyemiz, Aysen Özmen 05.01.1924 tarihli Tasfiye Talepnamesi''nde kayıtlı "Selanik Vilayeti, Drama Livası, Pravişte Kazası, Leftere köyünden gelen tütüncü ve zeytinci Derviş Salih oğulları'ndan babası Mehmet (Sargın) ve amcaları Hasan ve Memiş'in" öyküsünü; önce Çanlı'ya (Güzelçamlı) iskan edilmelerini; sonradan Kuşadası merkezine taşınmalarını, buradaki yaşamlarını, anılarını, özlemlerini anlattı..

Derneğin kuruluşunun hemen ardından, Kuşadası'nda Selaniklileri ve Rumelileri biraya getiren derneğe ilk üye olanlardan birisi olduğunu belirten Özmen, 2010 Nisan ayında babasının geldiği yöreleri ve diğer mübadillerin geldiği kentleri, derneğimizin düzenlediği gezi ile ziyaret ettiklerini ve orada yaşadığı duygusal izlenimleri de aktardı..

Konuşmasında, küçük bir çocuk iken babası Mehmet Sargın'ın yıldızlı akşamlarda, tütün tarlasında ya da bağda  kendisiyle birlikte toprağa sırtını uzatıp gökyüzündeki yıldızlara bakarak geldiği köyünü Leftere'yi anlatışını özlemini hiç unutmadığını belirtti.

Babası Mehmet Sargın'ın çok uzun yıllar mahalle muhtarlığı yaptığı Türkmen Mahallesi sakinleri ile birlikte olduğu fotoğralar ve diğer aile fotoğrafları ile birlikte çocukluk günlerinin Kuşadası ve ailesinin buradaki yaşamından anılarını dile getiren Aysel Özmen, Kuşadalı mübadil kuşakların atalarının geldikleri yöreleri ziyaret etmelerini ve anılarını yazmalarını tavsiye etti.



Aile Öyküsü: Leftere Mübadili Derviş Salih Oğulları Aile Öyküsü: Leftere Mübadili Derviş Salih Oğulları Reviewed by Mübadele Kusadasi on 01:06 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.