Mübadele'de Yaşamını Yitirenler Anıldı



Lozan'da, Mübadele Sözleşmesi ve Protokolü'nün imzalandığı tarihin (30 Ocak 1923), 95. yıldönümünde Kuşadası ve çevresinden mübadil kuşaklar, mübadelede-göç yollarında-savaşlarda yitirdikleri atalarını-büyüklerini andı. 
Onların anısına, saygı duruşunda bulunuldu. Ege denizine kırmızı karanfiller bırakıldı.Kuşadası'ndaki anma töreninde Belediye Başkanı Özer Kayalı da hazır bulundu.
Saat 12:15'de Kuşadası sahilindeki El Heykeli'nde toplanan Kuşadası Selanik Mübadilleri, Rumeli Göçmenleri Derneği üyelerine ve halka hitaben bir konuşma yapan dernek bşk. Ahmet Altunsoy "Kuşadası'nda, derneğin kurulduğu 2008 yılından bu yana Mübadele'nin her yıl düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldığını ve bu yıl 10 kez düzenlenen etkinliklerin, Kuşadası Belediyesi'nin de katkılarıyla daha kapsamlı gerçekleştirildiğini" söyledi. 
Altunsoy "Türkiye'de çeşitli yerlerde, her yıl artan sayıda mübadil kuruluşu; vakıf-dernek-federasyon-konfederasyon anmalara iştirak ederek; bu etkinliklerle sanki "bir vasiyeti gecikmiş de olsa yerine getirme"ye çalışıyor. Kamuoyuna görüşlerimizi ve taleplerimizi aktaran ortak açıklama, 57 Mübadil Kuruluşunun imzasını taşımaktadır. Bizler burada savaşlar, sürgünler, mübadele sonucu Kuşadası'nda iskan edilen muhacir-mübadil-göçmenlerin çocukları olarak, acılarını-hasretlerini-çileli geçmişlerini içlerinde taşıyarak aramızdan ayrılan büyüklerimizi anarken, "çekilen acılar bir daha yaşanmasın" diyoruz. Hem yurtta-hem de dünyada barış-huzur egemen olsun; sorunlar,çatışma ve savaşlarla değil; karşılıklı saygı temelinde müzakere ve uzlaşı ile çözümlensin diliyoruz" dedi.
Anma törünine katılarak bir konuşma yapan Kuşadası Belediye Bşk. Özer Kayalı ise, daha önce belediye mecilisinde karararını aldıkları Mübadele Evi'nin düzenlenmesinin bitmek üzere olduğunu ve ayrıca bir-iki parkın, bu tarihsel "mübadeleyi yansıtan" şekilde "Mübadele Parkı" olarak düzenleneceğini söyledi. 
Kayalı "mübadele yıllarında büyük acılar yaşandığını" belirterek, "insanlar arasında etnik ve dinsel ayrımcılık yapilmasının kabul edilemez" olduğunu vurguladı. Belediye Başkanı Kayalı "benzer acıların bir daha yaşanmaması temennisi ile göç yollarında yaşamını yitiren mübadilleri saygıyla anıyorum" dedi.
Yapılan saygı duruşunun ardından, kırmızı karanfillerden oluşan çelengi, Belediye Bşk. Özer Kayalı ile Kuşadası Selanik Mübadilleri Rumeli Göçmenleri Dernek Bşk..Ahmet Altunsoy birlikte kıyıdan denize bıraktı. Mübadil çocukları ve torunları "büyüklerini anarak" denize karanfiller atar iken duygusal anlar yaşandı.
Tören sonunda, savaşlarda ve göç yollarında yitirilen atalarımız hayrına lokma dökülüp, dağıtıldı. Katılımcıların, Kuşadası sahilinde, barışı simgeleyen El Heykeli önünde anı fotoğrafı çektirmeleri ile etkinlik son buldu.

Mübadele'de Yaşamını Yitirenler Anıldı Mübadele'de Yaşamını Yitirenler Anıldı Reviewed by Mübadele Kusadasi on 23:40 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.